Overrasker: Svensk økonomi vokser

Økonomien vokser – men det har sin pris.

EN ØKONOMI I VEKST: Svensk eksport økte 3,4 prosent i løpet av første kvartal, mens arbeidsledigheten økte kun 0,5 prosent i samme periode. Samtidig har landet flere registrerte coronadødsfall per capita enn USA. Foto: Bloomberg
Makro

Mens mange europeiske land synker inn i en dyp resesjon, vokste den svenske økonomien forrige kvartal.

Svensk BNP steg 0,4 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det skriver det svenske statistiske sentralbyrået (SCB) i en rapport.

Uventet oppgang

Ifølge konsensus på Infront var det ventet et BNP-fall på 0,7 prosent i første kvartal. I tillegg rapporterte SCB tall i begynnelsen av mai at landet hadde en nedgang i økonomien på 0,3 prosent, sammenlignet med måneden før. 

Dette tallet er nå revidert til en økning på 0,1 prosent.

Det var hovedsakelig svensk eksport som bidro til mesteparten av oppgangen, mens husholdningskonsumet hadde en nedgang på nesten 2 prosent og var med på å dempe oppturen, skriver SCB i et notat.

Arbeidsledigheten økte kun 0,5 prosent i hele økonomien, og beskjedne 0,6 prosent i næringslivet.

Uortodokse coronatiltak

Sverige har vært mye omtalt for sine noe uortodokse tiltak i forbindelse med coronapandemien. Landet som er nordens største økonomi har vært det minst restriktive i forbindelse med pandemien, men har til gjengjeld også det høyeste antallet coronadødsfall per capita blant sine naboland.

Ifølge John Hopkins universitet har coronaviruset i Sverige krevd 43,1 liv per 100.000 innbyggere, nesten ti ganger så høyt som det norske tallet på 4,4. 

I USA, som er landet med flest omkomne av pandemien, er tallet 31 per 100.000 innbyggere.