Kontantstøtten ble ikke så dyr likevel

Finansdepartementet trodde ordningen med kontantstøtte for coronarammede bedrifter ville koste 50 milliarder på tre måneder. Nå er anslaget et helt annet.

Publisert 4. juni 2020 kl. 16.42
Oppdatert 4. juni 2020 klokken 16.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 174 ord
TITALLS MILLIARDER SPART: Coronarammede bedrifter har søkt om mindre pengehjelp enn finansminister Jan Tore Sanner (H) trodde de ville gjøre. Konsekvensen er titalls milliarder spart for statskassen. Foto: Are Haram

En kostnad på 10–20 milliarder kroner i måneden og 50 milliarder kroner totalt i mars, april og mai. Det var anslaget fra finansminister Jan Tore Sanner (H) da kompensasjonsordningen for coronarammede bedrifter ble innført.

Ordningen er ment å sikre pengehjelp til bedrifter som har opplevd betydelig omsetningssvikt på grunn av tiltakene som er innført for å slå ned coronaviruset.

Krevende forhandlinger måtte til på Stortinget for å få hjelpen på plass.

Men nå viser det seg at utbetalt støtte blir vesentlig lavere enn Finansdepartementet først trodde.

Det kommer frem i et svar fra finansministeren på et skriftlig spørsmål fra Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik.

Finansdepartementet beregner nå at ordningen vil koste 10–20 milliarder kroner samlet i mars, april og mai. Samtidig er ordningen forlenget. Anslaget for juni, juli og august er 5–10 milliarder.

Sanner tror nedjusteringen kan skyldes flere forhold. En forklaring kan være at enkelte selskaper har latt være å søke selv om de er berettiget til støtte. En annen forklaring kan være at svikten i omsetning har vært mindre enn man trodde.