Fed har kjøpt obligasjoner i 794 selskaper

Den amerikanske sentralbanken eier nå selskapsobligasjoner i alt fra transport- og anleggsselskaper til teknologi- og forsikringsselskaper.

FRA TRANSPORT OG ANLEGG TIL TECH OG FORSIKRING: Fed-sjef Jerome Powell. Foto: NTB Scanpix
Makro

Den amerikanske sentralbanken (Fed) startet i mars sitt program for å tilføre likviditet i obligasjonsmarkedet. Det såkalte Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF) for gjennomføres ved at kredittfasiliteten tar sikte på å kjøpe amerikanske investment grade (kredittrating AAA, AA, A og BBB) obligasjoner og børsnoterte fond bestående av selskapsobligasjoner.

Storhandel av obligasjoner

Tidligere i juni slapp sentralbanen en listen over posisjonene de har kjøpt. På listen over selskaper som inngår i indeksen finner man blant annet bilprodusentene Volkswagen, og Toyota, og teknologikjempene Apple, Microsoft og AT&T.

I juni kjøpte sentralbanken selskapsobligasjoner for 428 millioner dollar. Og børsnoterte fond for 1,5 milliarder dollar. Ut av disse var de største handlene i AT&T og United Health Group, med 16,5 millioner dollar i begge.

– Grunn til å være skeptisk

EKSTREMT TILTAK: Det mener sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen. Foto: Brian Cliff Olguin

Kjetil Olsen i Nordea ser på oppkjøpet av selskapsobligasjoner som et ekstremt tiltak for å holde kredittmarkedet gående.

– Hvis man ser en videre økning i antall smittede, skal man ikke se bort fra at dette blir å vedvare en stund til.

Sjeføkonomen mener videre at Fed har vært flink med å være på ballen tidlig for å sette i gang en ekspansiv pengepolitikk. Men det kan være krevende å bygge ned Feds balanse, og dermed kutte ned på denne type pengepolitikk.

– I 2008 var det ingen som trodde at kvantitative lettelser skulle vare frem til den dag i dag. Så det blir spennende å se hvordan kredittmarkedet blir hvis dette stoppes.

Det at Fed går direkte inn i kredittmarkedet gjør at de tar over mye av risikoen i kredittmarkedet, noe som gjør at investorene lener seg mer på at Fed kan kjøpe dem ut.

– Dette kan gjøre at investorer i kredittmarkedet kan bli mer risikovillige. Det hjelper her og nå men hva skjer på lang sikt, når investorer blir stadig mer risikovillige?

Olsen håper at Fed klarer å avslutte med dette, før det bygger seg opp til å bli større.

Oversikt over noen av de største kjøpene til Fed

Utsteder

Sektor

Microsoft

Teknologi

BMW

Bilindustri

Comcast

Kommunikasjon

Ford

Bilindustri

General Electric

Industri

Apple

Teknologi

Verizon

Kommunikasjon

AT&T

Kommunikasjon

Toyota

Bilindustri

Volkswagen

Bilindustri

Kilde: https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/smccf.htm
kjetil olsen
jerome powell
Nyheter
Makro
Børs