<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krisetall fra USA maner til reaksjon: – Vi trenger en sterk regjering

Den amerikanske drømmen vakler: – Vi trenger en sterk regjering.

    Publisert 4. juli 2020 kl. 17.49
    Oppdatert 4. juli 2020 klokken 17.51
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 318 ord
    KRISETALL: Tallenes tale er deprimerende. Professorer og direktører ønsker endring i USA. Foto: NTB Scanpix

    Den økonomiske kløften har aldri vært bredere i USA. Nå mener en professor at han har løsningen på problemene.

    Tallene de siste årene er nedslående:

    • De fattigste 50 prosentene av amerikanere har mikroskopiske 1 prosent av landets rikdom. De rikeste 10 prosentene har hele 70, ifølge Pew Research Center.
    • Middelklassens del av verdiene i landet er på bare 17 prosent – nesten en halvering de siste fire tiår. 
    • Én av fire babyer blir født under fattigdomsgrensen.
    • Nærmest halvparten av arbeidsstyrken er ansatt i lavtlønnede yrker, som betyr at de er lønnet med under 20.000 dollar, eller 189.000 kroner, i året. 
    • Mer enn 70 prosent av innbyggerne lever fra hånd til munn.

    Boligprisene har steget markant de siste 20 årene, på lik linje med kostnader til helsevesen og utdannelse. Nå er det bare de rike som har råd til utdannelse til barna sine.

    Tallene står i sterk kontrast til Den amerikanske drømmen. På topplisten over beste land å bo i i verden, havnet USA på 27. plass, bak Litauen. Danmark kom på første, Norge på andre.

    Historisk høy arbeidsledighet

    Svakhetene i det amerikanske systemet har blitt åpenbart av coronaviruset. 85 prosent av innbyggerne er ansatt av små- og mellomstore bedrifter, som er spesielt utsatt under coronakrisen.

    Mer enn 40 millioner har søkt om arbeidsledighetspenger siden midten av mars, tilsvarende 11 prosent av hele arbeidsstyrken.

    Skattelette og sterk regjering

    John Hope Bryant, adm. direktør i den ideelle organisasjonen Operation Hope, tror han har løsningen gjennom skattelette.

    – Jobber du hardt og gjør de rette tingene får du 20 prosent bonus til din årlige inntekt. Det gjør de fattige til arbeiderklassen, flytter arbeiderklassen opp til middelklassen, og gjør middelklassen til en faktisk middelklasse, sier Bryant til CNN.

    Coronakrisen har imidlertid understreket behovet for dyktige ledere.

    – Markedet kan ikke løse problemet alene. Vi trenger en sterk regjering, sier Joseph Stiglitz, økonomiprofessor ved Columbia University.