Historisk EU-avtale, med svakheter

– Avtalen styrker kredibiliteten til EU-institusjonene og til euroen, sier Nordea-analytiker Dane Cekov om den vedtatte krisepakken.

90 TIMER MED FORHANDLINGER: Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel i forkant av pressekonferansen tirsdag. Forhandlingene om krisepakken skal ha vært de nest lengste i EUs historie. Foto: NTB Scanpix
Makro

Etter 90 timer med forhandlinger ble EU-landene til slutt enige. En krisepakke på 750 milliarder euro til dekning av coronarelaterte utgifter er på linje med hva EU-kommisjonen foreslo, men i den endelige avtalen er andelen som er overføringer redusert fra 500 millioner til 390 milliarder euro, mens andelen lån økes fra 250 milliarder til 360 milliarder euro.

– Fondet er av en betydelig størrelse, sier Nordea-analytiker Dane Cekov.

– BNP i eurosonen er ventet å falle med 7–8 prosent i år. Pakken utgjør rundt 5 prosent av eurosonens BNP.

Det er en historisk avtale. Men om det er en game changer er for tidlig å si
Dane Cekov, Nordea

Avtalen innebærer omfattende opplåning på EU-nivå og permanente overføringer mellom land i unionen. Dermed innebærer den et skritt i retning av felles finanspolitikk, som bestandig har vært savnet av dem som mener oppsettet for EUs felles valuta har vært for skjørt.

– Dette er en unik situasjon, sier Cekov om coronakrisen, som er bakgrunnen for avtalen.

– Det er en historisk avtale. Men om det er en game changer er for tidlig å si.

GAME CHANGER? For tidlig å si, mener analytiker Dane Cekov i Nordea Markets. Men han betegner avtalen som historisk. Foto: Are Haram

Skeptikerne fikk rabatt

Sverige, Danmark, Nederland og Østerrike – «the frugal four», eller Sparsommelige Fire – var skeptiske til avtalen, men fikk som motytelse at de må bidra mindre til EU-budsjettet.

– Avtalen viser at EU-landene er solidariske med hverandre. Denne krisen skyldes ikke at noe enkelt EU-land har gjort noe galt, sier Cekov.

– Avtalen styrker kredibiliteten til EU-institusjonene og til euroen.

Eurasia Group-analytiker Mujtaba Rahman betegner avtalen som en stor seier for EU-kommisjonen og EU-president Ursula von der Leyen, og også for Italia og Spania, som vil motta mye av overføringene.

Rahman betegner også avtalen som en delvis seier for Frankrikes president Emmanuel Macron, som har vært en pådriver for et mer føderalt EU.

Frankrike må betale mer

«Dagens seier kommer imidlertid med en pris som franske medier og opposisjonspolitikere bare såvidt har begynt å fatte», skriver Eurasia Group: Økte rabatter til noen medlemsland må i stor grad dekkes opp av Frankrike.

Over syv år får Sparsommelige Fire samt Tyskland rabatt på rundt 53 milliarder euro, ifølge HSBC.

Det kan føre til at dagens avtale blir ubrukelig
Eurasia Group om muligheten for forsinkede utbetalinger

Den største svakheten med avtalen er at Nederland fikk gjennomslag for å utsette utbetalinger hvis et medlemsland har mistanke om manglende fremdrift i strukturelle reformer, mener Rahman, som venter at nettopp det kommer til å skje.

«Det kan føre til at dagens avtale blir ubrukelig», skriver Eurasia Group, som dessuten peker på sene utbetalinger som et problem.

«Alt i alt har EU-lederne signert en historisk avtale. Om den bygger tillit til EU-prosjektet eller vil redusere den, avhenger nå i stor grad av hvordan den blir implementert», ifølge Eurasia Group.

Velgerne avgjør

Seniorøkonom Fabio Balboni i HSBC anslår at mindre enn 70 milliarder euro vil være tilgjengelig som overføringer eller lån til medlemslandene i 2021.

«Som et midlertidig tiltak mot krisen er den gjeldsfinansierte vekstplanen et betydelig steg. Men for å få en permanent løsning av noen av Europas strukturelle mangler, må landene nå gjøre sin del», skriver han.

«Og hvis velgerne ikke går med på en bred EU-respons i kommende måneder og år, kan også skrittene i retning av felles opplåning og en mer koordinert respons også vise seg å være kortlivet».