<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Deutsche Bank om «månedens viktigste»: – Det er lang vei igjen tilbake

Arbeidsmarkedsrapporten fra USA viser at bedringen går saktere enn før.

    Publisert 2. okt. 2020 kl. 14.33
    Oppdatert 2. okt. 2020 klokken 14.57
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 185 ord
    SVAKT: Arbeidsmarkedsrapporten fra USA viser at bedringen går saktere enn før. Foto: Bloomberg

    Det var stor spenning rundt fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA – den siste av sitt slag før valget i november.

    Tallene som av mange karakteriseres som «månedens viktigste tall» skuffer stort.

    For september viser tallene at skuffende 661.000 arbeidsplasser ble skapt utenfor jordbrukssektoren (non-farm payrolls) i september. Arbeidsledigheten falt til 7,9 prosent.

    Bedringen utvikler seg følgelig en del saktere enn tidligere under coronakrisen, men i absolutte tall er bedringen fremdeles markant.

    Det var ifølge Goldman Sachs ventet en økning på 1,1 millioner jobber, og et fall i arbeidsledigheten til 8,1 prosent fra tidligere 8,4 prosent. Wells Fargo var noe mer avbalansert i sine anslag og regnet med 820.000 nye jobber og et fall til 8,2 prosent arbeidsledige. 

    «Husk imidlertid at arbeidsplassene fremdeles er 10 millioner bak toppunktet i februar. Det er fremdeles en lang vei å gå før vi kommer tilbake til pre-coronaverdier i antall arbeidsplasser», skriver Deutsche Bank i et notat.

    Augusttallene ble revidert til en vekst på 1,489 millioner personer, fra tidligere 1,371 millioner personer. Lønnsveksten på årsbasis var i september 4,7 prosent, mot en ventet vekst på 4,8 prosent. Gjennomsnittlig arbeidstid pr uke var 34,7 i september, mot ventet 34,6.