<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tysk professor: – Den store euforien har forduftet

Ny covid-19-oppblomstring, Brexit og presidentvalg i USA skaper ny, stor usikkerhet, ifølge tysk institutt.

Publisert 13. okt. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord
MASKENPFLICHT: Her fra Odeonsplatz i München i slutten av september, da lokale myndigheter hadde bestemt at bruk av munnbind er påbudt i visse områder i sentrum. Foto: Bloomberg

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har gått på en real smell nå i oktober, med et kraftig fall på 21,3 poeng, til 56,1 poeng.

Ifølge TDN Direkt var det ventet en måling på 73,0 prosent for indeksen.

Vurderingen av den nåværende situasjonen har imidlertid gått opp 6,7 poeng, til minus 59,5 poeng. Her var forventningen på forhånd minus 60,0 poeng.

Ikke lenger noen eufori

ZEWs leder, professor Achim Wambach, sier i en kommentar til de nye målingene at fremtidsindeksen fortsatt er i klart positivt territorium, men at «den store euforien» fra august og september virker å ha forduftet.

«Den kraftige økningen i antallet covid-19-tilfeller nylig har styrket usikkerheten rundt fremtidig økonomisk utvikling. Det samme har utsiktene til at Storbritannia forlater EU uten noen handelsavtale. Den nåværende situasjonen i forkant av presidentvalget i USA forsterker usikkerheten ytterligere», heter det fra Wambach.

ZEWs fremtidsindeks for eurosonen har også gått kraftig ned i oktober, med et fall på 21,6 poeng til 52,3 poeng. Vurderingen av nåværende situasjon er på minus 76,6 poeng, en bedring på 4,3 poeng fra september.

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.