<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flater ut etter rask vekst

Mens tiltroen til økonomien har vokst raskt i EU etter nedturen i våres, er den uendret i oktober, viser en indikator fra EU-kommisjonen.

    Publisert 29. okt. 2020 kl. 12.50
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 154 ord
    PÅ STEDET HVIL: Tiltroen til EUs økonomi flater ut etter rask vekst siden i vår.  Foto: Dreamstime

    Etter en bunnotering på 67 poeng i april, har den såkalte ESI-indikatoren hentet seg inn i de påfølgende månedene og lå på 90 poeng i september. Der ble den stående i oktober. For de 19 eurolandene har oppturen gått fra 65,8 poeng i april til 90,9 poeng i september. Også den er uendret den siste måneden.

    Indikatoren viser bedriftslederes og forbrukeres tiltro til økonomien, fordelt på flere sektorer. Utviklingen varierer mellom EU-landene, og det er økenede tiltro i noen av de store landene, som Tyskland (+1,5 poeng) og Italia (+1,2 poeng). I Frankrike og Nederland er det en tydelig nedgang, på henholdsvis 435 og 2,2 poeng.

    Samtidig publiserer kommisjonen en månedlig indikator som viser forventninger til sysselsettingen. Den går noe ned i oktober, parallelt med at flere land opplever en oppblomstring av coronasmitten og tilhørende restriksjoner.

    I eurosonene er nedgangen på 1,8 poeng til 89,8. For alle de 27 EU-landene går indikatoren tilbake 1,2 poeng til 90,4.

    (©NTB)