Mot nytt BNP-fall i eurosonen i Q4

De fleste forstår ikke hva fransk lockdown uten sluttdato innebærer, ifølge Citi-økonomer, og venter kraftig nedjustering av BNP-vekst.

NY ØKONOMISK NEDTUR: Emmanuel Macrons budsjettunderskudd blir enda større. Foto: NTB
Makro

BNP-veksten i eurosonen spratt opp i tredje kvartal, men det er det ikke så mange som er opptatt av nå. Den nye smittebølgen vil ramme aktiviteten i fjerde kvartal hardt. 

I Frankrike omfatter restriksjoner mot coronaviruset stengte barer, restauranter, universiteter og butikker, og at folk stort sett skal holde seg hjemme. Restriksjonene skal vare i minst fire uker.

Citi anslår at fransk BNP kan falle med rundt 4 prosent fra tredje til fjerde kvartal. I så fall vil fransk BNP være nær 10 prosent lavere enn i fjerde kvartal i fjor, etter å ha vært 4,3 prosent lavere enn året før i tredje kvartal og 19 prosent lavere enn året før i andre kvartal.

«Vi tror at de fleste ikke forstår det at nedstengningen ikke har noen forhåndsbestemt sluttdato,» skriver Citi-økonom Guillaume Menuet og kolleger i et notat.

VERRE FØR BEDRE: Guillaume Menuet i Citi venter enda tøffere restriksjoner i Frankrike enn de som er varslet. Foto: Rahul Singh

«Hvis vi antar at regjeringen vil holde seg strengt til målet om å senke antallet nye covid-19-tilfeller til 5.000 om dagen (fra rundt 40.000 om dagen for tiden), er det risiko for tøffere restriksjoner innen to uker for å «redde julen». I og med at bedriftene allerede er svekket, vil presset for direkte finansiell støtte også stige veldig raskt, etter at president Macron har gjentatt sitt "uansett hva det koster"-budskap.»

Professor Jean Francois Delfraissy, regjeringens sjefsrådgiver, tror ikke på president Emmanuel Macrons mål om å få antall smittede pr. dag ned til 5.000 innen fire uker. Torsdag sa han: 

«Vi vil ikke være på 5.000 smittede pr. dag innen 1. desember. Det kan jeg si rett ut i dag. Vi kommer til å trenge mer tid.».

70 mrd. euro i tapt skatt

Myndighetenes anslag for budsjettunderskudd er for tiden på 10,2 prosent, men kan allerede neste uke bli oppjustert for fjerde gang i år, tror Citi. Slike oppjusteringer vil komme i hele eurosonen.

Men ifølge Olivier Dussopt, statsråd for offentlige finanser, koster det mellom 2 og 2,5 prosent av fransk BNP når næringslivet stanser en måned. Statsbudsjettet rammes da på to fronter, med rundt 10 milliarder euro i økte utgifter og 10 milliarder euro i fallende inntekter. Siden før covid-19 har skatteinngangen i Frankrike vært 70 milliarder euro lavere enn opprinnelig antatt.

Bra Q3, men...

Veksten i eurosonen var friske 12,7 prosent i tredje kvartal fra kvartalet før. Konsensusanslag lå på noe mer beskjedne 9,4 prosent. I Frankrike var veksten hele 18,2 prosent og i Tyskland 8,2 prosent.

«Den gode nyheten er at økonomiene kan sprette tilbake ganske raskt så snart restriksjonene er løftet,» skriver HSBC-økonom Fabio Balboni.

«Men Q3 er allerede bak oss. Ja, høyfrekvente data tyder på at det meste av oppsvinget fant sted tidlig i sommer, mens vekstmomentet allerede hadde begynt å avta  mot slutten av kvartalet.»

Fornyet nedstengning øker ikke bare faren for lavere vekst i år og neste år, men også for mer permanente skader på økonomien, mer utbredte konkurser, problemer i banksektoren og høyere strukturell arbeidsledighet, advarer Balboni. 

citi
hsbc
Emmanuel Macron
guillaume menuet
fabio balboni
olivier dussopt
coronaviruset
resesjon
Nyheter
Makro