Sanner: – Vurderer nye tiltak

Den nye nedstengningen vil få BNP til å snu nedover, tror Kari Due-Andresen, Handelsbanken.

Bruker helgen: Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil bruke helgen til å vurdere om det er behov for nye tiltak for å møte den massive nedstengningen. Foto: Are Haram
Makro

– ­Vi ser nå på hvilke økonomiske konsekvenser de nye smitteverntiltakene vil ha, og gjennom helgen vurderer vi nye tiltak, skriver finansminister Jan Tore Sanner i en epost til Finansavisen.

– Helt siden mars har regjeringen vært tydelig på at vi skal gjøre det som trengs for at Norge kommer gjennom denne krisen på best mulig måte. Det gjelder fortsatt, understreker han.

– Jeg ber innstendig om at regjeringen så fort som mulig, og aller helst neste uke, kommer til Stortinget med nye økonomiske tiltak, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB da han fredag varslet stenging av det meste av sosiale arenaer i Oslo, inkludert full skjenkestopp og stengte treningssentre og kinoer. 

– Vi skal fortsette å trygge jobber, hjelpe de som mister inntektsgrunnlaget sitt og sikre at både helsetjenesten og kommunesektoren også fremover er i stand å håndtere krisen uten at det går på bekostning av de andre viktige tjenestene de leverer, og som er helt avgjørende for at folk har trygge og gode hverdager uansett hvor de bor, svarer Sanner.

Venter BNP-fall

Meldingen om full sosial nedstengning av Oslo vil merkes, slår sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets fast.

– Vi nærmer oss en situasjon som minner om mars/april. Tjenestekonsumet vil rammes klart, og vi vil få en negativ utvikling i BNP gjennom fjerde kvartal.

Frykter nedtur: Kari Due-Andresen tror positiv vekst i oktober blir til negativ vekst i november og desember. Foto: Iván Kverme

Due-Andresen minner om at fjerde kvartal startet med grei vekst i oktober, men tror at pilene vil snu i november og desember.

– Det jeg er spent på er om dette også vil ramme industrien. Deler av industrien, særlig næringsmiddelindustrien, har klart seg godt, men spørsmålet nå er om gjeninnhentingen vil fortsette, mener hun.

– Så lenge Kina fortsatt gjør det bra, trekker det Tyskland opp, og det pleier også å bety at Norge og Sverige løftes. Nå er spørsmålet om tiltakene vil bli så strenge at de også rammer industrien.

– Vil ledigheten stige igjen?

– Fallet i ledigheten hadde allerede nesten stanset helt opp. Vi vil få økt ledighet i tjenestesektorene, men det er ikke sikkert at alle de permitterte var hentet tilbake i arbeid.

– Ikke økonomien som er syk

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets utelukker ikke at de nye tiltakene kan sende BNP-veksten under null igjen i fjerde kvartal.

– Men jeg tviler. Dette er negativt for sektorene som rammes, men det er foreløpig også bare Oslo som har tatt så hardt i, sier han.

Mer målrettet: Sjeføkonom Kjetil Olsen, Nordea Markets, peker på at det primært er enkeltsektorer og foreløpig kun Oslo som rammes. Foto: Are Haram

– Dette endrer ikke bildet på hvor økonomien er når viruset en gang er borte. Det er ikke økonomien det er noe feil med, men helsen vår, understreker han. 

– Det er tiltakene som rammer, og ikke problemer i økonomien i seg selv.

Likevel tror han det kan komme nye permitteringer, slik at ledigheten vil stige igjen.

– Samtidig er tiltakene mye mer målrettede enn i mars og april. Det blir ikke like tøft som i mars igjen.