Kinas handelsbalanse øker kraftig

Kinas eksport steg kraftig i oktober – tilsvarende en 11,4 prosents økning sammenlignet med samme måned i fjor. 

KRAFTIG HANDELSOVERSKUDD: Kinas finansminister Liu Kun kunne presentere en kraftig økning i eksport. Foto: Bloomberg
Makro

Verdens nest største økonomi øker handelsbalansen og slår markedsforventningene for syvende måned på rad. Det var forventet en eksportøkning på 9,0 prosent i oktober, sammenlignet med i samme måned i fjor. Når Kina nå la frem makrotallene viste det seg at eksporten steg med hele 11,4 prosent, skriver Wall Street Journal

Kinas import steg kun med 4,7 prosent i oktober, mot forventninger på 8,3 prosents økning. Det betyr at kinesernes handelsbalanse, eksport minus import, endte opp på hele 58,4 milliarder dollar i oktober, fra 37 milliarder dollar i september.

Verdens mest folkerike land har gått imot markedsforventningene siden april, da landets fabrikker begynte å produsere for fullt igjen. Kineserne har tjent godt på pandemirelatert utstyr og hjemmekontorprodukter, og disse sektorene har vært en sentral del av eksportvirksomheten. 

Selv etter Trumps handelskrig med Kina har kineserne økt eksporten til USA med 22,5 prosent i år, med et handelsoverskudd på 31,4 milliarder dollar.