Raymond: – Skuffet over pakken

Byrådsleder Raymond Johansen mener regjeringen gjør for lite for bedriftene som tar belastningen ved nedstengingen.

Tar støyten: Byrådsleder Raymond Johansen mener at Oslo-bedriftene, som belastes tungt av coronanedstengingen, får for lite, for sent fra regjeringen. Foto: NTB
Makro

– Pakken som regjeringen kommer med i dag er langt fra bra nok, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

Da byrådet stengte ned sosiale arenaer i Oslo, varslet Johansen at det var et stort behov for statlige støtteordninger for å hindre at bedrifter som må lukke dørene stenger for godt. 

– Hjørnesteinsbedrifter i Oslos næringsliv står nå i fare for å gå konkurs, skriver Johansen i en epost til Finansavisen.

– For tregt

– For restauranter, serveringsteder og uteliv er november og desember årets mest innbringende måneder. Mange bedrifter skal nå tjene de pengene som gjør at de overlever resten av året. Mange er i en akutt likviditetskrise. Så kommer regjeringen med en søknadsordning i januar. Det er altfor passivt.

Kompensasjonsordningen som ble innført i vår, opphørte i sommer på grunn av lite behov. Den nye kompensasjonsordningen regjeringen foreslo tirsdag skal ikke administreres av Skatteetaten, som hadde ansvaret sist. I stedet skal Brønnøysundregistrene bygge opp rutiner og en søknadsportal, som ikke vil være på plass før i januar. Det betyr at ingen bedrift har håp om å få støtte utbetalt før tidligst sent i januar. 

– Forskjellsbehandler

– Jeg er skuffet over at regjeringen ikke stiller opp like mye for ansatte på hoteller, restauranter, uteliv, butikker og transportselskaper som de gjorde overfor oljearbeidere under oljeprisfallet. Jeg skjønner at en renholder på et hotell ikke er like lønnsom som en oljearbeider. Men renholdere er like mye verdt. De har husleie, huslån og en familie å forsørge de også.

Johansen viser til at arbeidsledigheten i Oslo nå er på over 30.000.

– Dette er folk som jobber i usikre, konkurranseutsatte jobber. Mange har lite utdanning. Jeg har store forventninger til at partiene på Stortinget skjærer gjennom og gir tryggheten tilbake til de mest utsatte bedriftene og vanlige arbeidsfolk.

coronakrisen
krisepakke
Oslo
byrådet i oslo
raymond johansen
Nyheter
Makro