<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter ny coronasmell etter rekordhøye smittetall

Tysklands økonomidepartement venter ny coronasmell i november, og analytikere og økonomer mister troen på noen snarlig bedring.

Publisert 13. nov. 2020
Oppdatert 13. nov. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
USIKKER OPPHENTING: Tysklands økonomi vokste hele 8,2 prosent i tredje kvartal, men ny smittebølge gir ny usikkerhet rundt veksten nå i fjerde kvartal. Her fra en handlegate i Mannheim. Foto: Bloomberg

Tysklands økonomi har fått seg en ny nesestyver nå i november, på grunn av den nye coronasmittebølgen og tilhørende smittevernstiltak. Men landets økonomidepartement frykter foreløpig ikke at det blir full stans i opphentingen som har pågått etter de største smellene tidligere i år, ifølge Reuters.

I en ny månedsrapport oppgir departementet at økonomien har hentet seg inn siden coronakrisen slo inn tidligere i år, men så har bedringen avtatt siden august. Og med ny runde med nedstengning av restauranter, barer og underholdningsarenaer, og virkningene dette har på forbruket, vil det bli en ny smell på økonomien i november, vurderer departementet.

Det ventes imidlertid ikke noen fullstendig stans i opphentingen fra fallene tidligere i år, da landets nåværende restriksjoner er på et begrenset nivå ennå.

Tysklands helseminister, Jens Spahn, sier ifølge Reuters at det foreløpig er uklart om restriksjonene vil bli forlenget forbi november, samtidig som antallet nye smittetilfeller på én dag har nådd rekordhøye 23.542.

Ifølge Worldometers coronaoversikt er det inkludert torsdag registrert totalt nesten 750.000 smittetilfeller i Tyskland. Antallet dødsfall er mer enn 12.200.

Pessimistiske finansfolk

Tidligere denne uken viste den månedlige stemningsindikatoren fra det tyske ZEW-instituttet en ny, merkbar tilbakegang i investorer og analytikeres forventninger om utsiktene for den tyske økonomien det nærmeste halvåret.

Forventningsindeksen fra ZEW har fra oktober til november stupt 17,1 poeng til 39,0 poeng, etter å ha vært oppe i 77,4 poeng så sent som i september.

Vurderingen av den nåværende situasjonen i Tyskland er dessuten blitt enda mer pessimistisk, i form av en måling på minus 64,3 poeng, 4,8 poeng ned fra ZEWs oktobermåling.

«Finansekspertene er bekymret for den økonomiske virkningen fra den andre smittebølgen med covid-19 og hva denne vil innebære», het det fra ZEW-president Achim Wambach i en kommentar til tirsdagens målinger.

Wambach forklarte at de nye målingene indikerer en ny oppbremsing i Tysklands økonomiske opphenting. Han vil dessuten ikke utelukke at den tyske økonomien kan være på vei tilbake mot resesjon.

ZEW-toppen illustrerer også situasjonen med å peke på at det ikke er noe ved indeksene som tyder på at Brexit-forhandlingene eller utfallet av presidentvalget i USA har hatt noen innvirkning på stemningen blant økonomene og analytikerne.