Norges Bank fremskyndet i sin forrige pengepolitiske rapport første renteøkning til senest juni 2022, altså minst et halvt år tidligere sammenlignet med tidligere planer.
Faktisk bekreftet sentralbanksjef Øystein Olsen sannsynlighetsovervekt for en renteøkning allerede i første kvartal, noe som i praksis betyr at renten heves fra 0 til 0,25 prosent i mars 2022.
I sin nye månedsrapport sluppet i dag, ser sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen frem mot Norges Banks neste rentemøte 21. januar.
«Om trenden med svakere dollar fortsetter, vil det føre til økt risikoappetitt, videre oppgang i oljeprisen og en sterkere krone. Om Norges Bank hever renten før andre sentralbanker, kan det trigge en enda sterkere kronekurs», skriver hun.
Dempe offentlig pengebruk?
Holvik tror Norges Bank vil anbefale andre virkemidler for å dempe oppgangen i boligpriser og gjeld.
«I og med at det er realrente etter skatt som driver investeringsbeslutninger, kan en om en ønsker å holde de nominelle rentene uendret noe lenger, påvirke inflasjon og skattesystemet. Inflasjonspresset kan dempes ved å redusere lønnsvekst og dempe utgiftsvekst i offentlig sektor, som finansiering av konsulenter, nedbremsing av antall nye studieplasser og annen byggeaktivitet i pressområder, og redusere støtte til NGOs (ikke-statlige organisasjoner) og andre organisasjoner som får størsteparten av inntektene fra statsbudsjettet», heter det videre.
Utgiftskutt behøver ifølge sjeføkonomen ikke å bety færre lærere, politi og sykepleiere.
«Ved å frigjøre ledig arbeidskraft til konkurranseutsatt sektor vil konkurransekraften styrkes, og kompensere for en sterkere kronekurs. Å dempe offentlig pengebruk, og direkte og indirekte sysselsetting i de store byene, vil også være en god hjelp til å dempe boligprisveksten i de store byene. Lavere inflasjon vil løfte realrentene, noe som vil bidra til å bremse gjeldsveksten og dermed styrke finansiell stabilitet», fortsetter Holvik.
– Kan trigge kraftig styrkelse
Hun mener det å heve renten noe fra de rekordlave coronanivåer i seg selv er fornuftig når økonomien gradvis normaliseres i takt med økt vaksinering.
«Men med svært stimulerende pengepolitikk i mange land og en trend i dollar som gjør at verdens investorer er på desperat jakt etter avkastning, kan en mye tidligere renteøkning i Norge enn i andre land trigge en kraftig kronestyrkelse. Teknisk er den norske kronen nå i en klart styrkende trend», skriver sjeføkonomen.
Etter kriseåret 2020 har starten på 2021 vært bedre for kronen, selv om den mandag svekker seg markant. EURNOK har siden nyttår gått fra nærmere 10,48 til 10,35 i dag, tilsvarende en styrkelse på rundt 13 øre.