Bensindrevet USA-overraskelse

Bensinprisbyks ga større konsumprisvekst enn ventet i USA i desember. Ekskludert mat og energi kom inflasjonen imidlertid inn som ventet.

MER ENN 60 PROSENT: Bensinprisene sto for mer enn 60 prosent av økningen i inflasjonen i USA i desember. Her fra en bensinstasjon i California. Foto: Bloomberg
Makro

Inflasjonen i USA i desember var på 1,4 prosent på årsbasis, ifølge TDN Direkt. Konsensus på forhånd var en inflasjon på 1,3 prosent. I november var den på 1,2 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat og energi, var ventet til 1,6 prosent, det samme som måneden før. Onsdagens tall viser også 1,6 prosent.

På månedsbasis var inflasjonen 0,4 prosent og kjerneinflasjonen 0,1 prosent – begge deler som ventet på forhånd.

Ifølge amerikanske statistikkmyndigheter var det spesielt bensinprisene som trakk opp den generelle prisveksten. Oppgangen her utgjorde mer enn 60 prosent av hele desember-økningen.

– Lavt inflasjonstrykk

Før tallene varslet DNB Markets i sin morgenrapport at en overraskelse på oppsiden i kjerneinflasjonen ville kunne gi renteutslag, ifølge TDN Direkt.

«Det er ventet at kjerneinflasjonen holder seg uendret, men overraskelser på oppsiden kan få renteutslag», het det fra meglerhuset.

Handelsbanken Capital Markets viser til tirsdagens indikator for stemningen blant amerikanske småbedrifter:

«Som det blant annet fremkommer av NFIB-undersøkelsen, er inflasjonstrykket i USA lavt for tiden, og vil trolig være det inntil smittedempende restriksjoner kan rulles tilbake og aktiviteten bedres», skriver meglerhuset i sin morgenrapport, ifølge TDN Direkt.

usa
kpi
konsumpriser
inflasjon
Nyheter
Makro
Børs