Kina skal teste kryptovaluta

50.000 innbyggere får 200 digitale yuan hver. 

DIGITALT: Her er skilting for den digitale yuanen, kalt E-CNY, fra da den kinesiske sentralbanken prøvde ut kryptovalutaen i Shenzhen i november.  Foto: Bloomberg
Makro

I Kina forbereder de seg til det som blir den tredje store utprøvingen av sentralbankens digital valuta. Det kunngjorde myndighetene i landet i helgen. 

Totalt skal 10 millioner yuan, rundt 13,2 millioner kroner, ble distribuert til 50.000 personer  som vil få 200 yuan hver, skriver CNBC. De har tidligere gjort lignende eksperimenter i byene Shenzhen og Suzhou.

Mottakerne av den digitale valutaen vil kunne bruke pengene på angitte frakoblede steder, eller på deler av handelsnettstedet JD.com. Den digitale valutatesten vil pågå fra 10. til 17.februar, og det er kun kinesere som får delta i studien. 

Den kinesiske sentralbanken har utviklet en digital valuta som det forventes av vil fungere på samme måte som transaksjoner gjennom eksisterende betalingsapper. Men i motsetning til andre digitale valutaer som bitcoin, styres den av en enkelt maktgruppering, fremfor et esentralisert system som administreres av brukere over hele verden.

Ifølge CNBC har bobilbetaling, hovedsakelig gjennom den Alibaba-tilknyttede Alipay-appen og Tencent's Wechat Pay, erstattet kontanter de seneste årene som den dominerende formen for betaling i Kina.