Rentene stiger i USA på Bidens monsterpakke

Tiårsrenten steg til 1,20 prosent på mandag, og 30-årsrenten nådde 2,00 prosent.

FÅR KRITIKK: Joe Bidens stimulipakke på 1.900 milliarder dollar får kritikk fra toppøkonomer. Her ved siden av finansminister, og tidligere Fed-sjef, Janet Yellen. Foto: Bloomberg
Makro

Rentene på tiårige og 30-årige amerikanske statsobligasjoner steg mandag til sitt høyeste nivå siden pandemien startet. 

Samtidig fortsetter inflasjonsforventningene å stige til nye høyder. Ifølge Bloomberg venter markedet nå en årlig inflasjon på 2,21 prosent i USA de neste ti årene. Dette er det høyeste nivået siden 2014.

Realrentene holder seg dermed i negativt lende, etter å ha nådd en all-time low på minus 1,12 prosent i september. Ifølge Bloomberg har den inflasjonsjusterte tiårsrenten vært på minus 1,02 prosent de seneste ukene.

Frykter sterk inflasjon

Debatten om Joe Bidens foreslåtte stimulipakke på 1.900 milliarder dollar er for stor, eller ikke, pågår for fullt. I slutten av forrige uke advarte Lawrence Summers om at pakken kan «skape et inflasjonspress man ikke har sett på en generasjon». Summers var finansminister under Bill Clinton og var økonomisk rådgiver i Obama-administrasjonen.

På fredag fikk Summers støtte av tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF), Olivier Blanchard. 

«Jeg er kjent som en due», begynte Blanchard Twitter-meldingen sin med, og ga uttrykk for at pakken er for stor og at den vil skape et langt sterkere inflasjonspress enn de 2,5 prosentene som, ifølge ham, mange forventer. 

Joe Bidens økonomiske rådgivere svarte på kritikken fra Summers og Blanchard ovenfor Financial Times på fredag, der det blant annet ble vist til at tidligere Fed-sjef Janet Yellen (som burde vite én ting eller to om inflasjonspress) er finansministeren, samt at Summers tidligere har innrømmet å ha «tatt i for lite» med tanke på finanspolitikk etter finanskrisen.

Summers og Blanchard er blant stadig flere toppøkonomer som frykter kraftig inflasjon fremover. Blant andre Bill Dudley, tidligere New York Fed-sjef, er i samme leir. 

Flere norske økonomer frykter også det samme. DNB Markets uttalte nylig at de ser en betydelig risiko for kraftig inflasjon og høyere renter i USA det neste året. 

ENIG MED BIDEN: Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen. Foto: Iván Kverme

Ville gjort det samme

Men sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen lar seg ikke rikke – i hvert fall ikke mye. Han er åpen for at det kan komme en inflasjonsbølge, selv om dette ikke er hans hovedscenario.

– Denne pakken, slik den står, kommer til å bli vedtatt, og det kommer trolig til å skje denne uken. Summers kan ha rett, men selv om han får rett, tror jeg det bare blir en bølge og Fed vil bare la dette skje. I en deflatorisk verden er det noe av det beste som kan skje nettopp at vi får litt inflasjon igjen, sier han, og legger til:

– Men selv om inflasjonen skulle gjøre et hopp, kommer neppe lønningene til vanlige fabrikkarbeidere stige noe særlig fordi det er nok av ledig arbeidskraft der ute. 

Selge aksjer?

Andreassen er da også åpen for at de lange rentene i USA kan «stikke avgårde» i en kort periode fremover på økende inflasjonsforventninger.

– Vil det da være fornuftig å vekte seg ned i aksjemarkedet nå?

– Vi kan få en korreksjon i markedene. Men hva er motstykket til at store land har store offentlige underskudd? Jo, det er at privat sektor har tilsvarende overskudd. Det er ekstremt mye penger som vil jage avkastning, og da er antageligvis aksjer den vinnende aktivaklassen, sier han.