<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU tror på raskere økonomisk innhenting: – Endelig er det lys i enden av tunnelen

Forventningene til økonomisk vekst i år justeres noe ned av EU-kommisjonen, som likevel tror økonomien raskere vil være tilbake på samme nivå som før pandemien.

Publisert 11. feb. 2021 kl. 11.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 344 ord
OPPTUR: EU-kommisjonen tror opphentingen av det tapte under koronakrisen vil gå raskere enn tidligere antatt. Det er godt nytt for Tysklands finanssentrum Frankfurt og resten av Europas økonomi. Til venstre EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni og til høyre Nicola Zingaretti, partileder i demokratiske parti i Italia.  Foto: AFP

I den siste prognosen anslår kommisjonen at økonomien i EU vil vokse med 3,8 prosent i år og like mye til neste år. For eurosonen anslår de en vekst på 3,7 prosent i år og 3,9 prosent i 2021.

Sammenlignet med prognosen som kom sist høst, tror kommisjonen at sterkere vekst i slutten av 2021 og inn i 2022 gjør at økonomien raskere vil hente seg inn og komme tilbake på nivået før coronakrisen slo inn. For noen av landene kan dette skje allerede på slutten av 2021 eller tidlig i 2022, mens det vil ta lengre tid i andre land.

Usikkerhet

– Endelig er det lys i enden av tunnelen. Etter hvert som flere blir vaksinert de kommende månedene, bør lettelser i restriksjonene åpne for kraftigere opphenting over våren og sommeren. EU-økonomien bør komme tilbake til nivået før pandemien i 2022, men det som er tapt i løpet av 2020 vil ta lenger tid å vinne tilbake, sier EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni.

Han minner også om at det er mye usikkerhet knyttet til prognosen, blant annet den globale utviklingen i pandemien og risikoen for at det dukker opp nye varianter av viruset.

– På den annen side bør Next Generation EU gi et solid løft til de hardest rammede økonomiene i de kommende årene, nor som ikke er tatt med i dagens prognose, sier Gentiloni. Next Generation EU er unionens enorme program for å få økonomien på fote igjen og inkluderer gjenreisingsfondet som fikk EU-parlamentets formelle velsignelse denne uken.

Lav inflasjon

Kommisjonen påpeker at pandemiens virkning på økonomien ikke er jevnt fordelt mellom medlemslandene og at det trolig også vil være store variasjoner i hvor raskt de ulike landene får skikkelig fart på økonomien igjen.

Prognosen inneholder også anslag for inflasjonen, som ventes å være lav en stund fremover. I de 19 eurolandene antas prisveksten å øke fra 0,3 prosent i 2020 til 1,4 prosent i år og 1,3 prosent neste år. For alle de 27 EU-landene sett under ett, venter kommisjonen en prisvekst på 1,5 prosent i år og neste år etter at inflasjonen endte på 0,7 prosent i fjor.

(©NTB)