<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tallet som kan utløse et børsrally – eller knall og fall

Stephen Innes i Axi ber investorer om å følge med på onsdagens detaljhandel.

    Publisert 16. feb. 2021 kl. 10.15
    Oppdatert 16. feb. 2021 klokken 10.20
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 267 ord
    MOT NYE REKORDER: Futureshandelen peker mot markant oppgang på Wall Street Foto: Bloomberg

    Onsdag denne uken kommer januar-tallene for amerikansk detaljhandel. Konsensus peker mot én prosent oppgang fra desember, både med og uten bilsalg.

    Det vil i så fall være en forbedring etter fallet på 0,7 prosent i desember (1,4 prosent eksklusive bilsalg).

    Make or break?

    Global sjefstrateg Stephen Innes i Axi mener tallene er ukens viktigste fra USA.

    «Det vil være et betraktelig understatement å si at det hersker noe bekymring for den amerikanske forbrukeren. Arbeidsmarkedsrapporten for januar antydet at resesjonens klamme hånd fortsatt ligger over tjenestesektoren, selv når ADP (privat sysselsetting, red. anm) og innkjøpssjefsindeksene (PMI) sender motstridende signaler», skriver han i en oppdatering. 

    «En solid detaljhandel kan være det altomfattende beviset som gir investorene tilliten de trenger for å ta det neste, massive skrittet. I motsetning kan en detaljhandel under forventning utgjøre en ekkel trøstepremie for aksjer, og antyde at investorer trekker seg tilbake til «vente og se»-modus», fortsetter Innes.

    Mot normalisering?

    Etter at Wall Street mandag var stengt grunnet President's Day, ventes de tre nøkkelindeksene ifølge futureshandelen å stige markant til nye rekordnivåer fra start tirsdag.

    Drivkreftene for den avtakende frykten i markedene er ifølge CNBC utrullingen av vaksiner, gjenåpning av økonomien og forventninger om en ny og snarlig coronakrisepakke.

    – Coronaviruset er langt fra beseiret, men veien mot økonomisk normalisering er tydeligere, ettersom flere vaksiner som reduserer sykehusinnleggelser og hindrer dødsfall blir godkjent, skriver Evercore-strateg Dennis DeBusschere i en e-post til nettstedet.

    – Finansminister Janet Yellens kraftfulle argumenter for nye stimulanser og Fed-sjef Jerome Powells beskrivelse av maksimal sysselsetting som et nasjonalt mål bidro til å løfte obligasjonsrenter, inflasjonsforventninger og oljepriser i forrige uke, fortsetter han.