<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sparker enda en sentralbanktopp

Sentralbanksjefen ble sparket for en drøy uke siden. Nå er også en visesentralbanksjef ferdig i Tyrkia.

Publisert 30. mars 2021 kl. 13.51
Oppdatert 30. mars 2021 klokken 14.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord
SPARKER VISESENTRALBANKSJEFEN: President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia. Foto: Bloomberg

For en drøy uke siden fikk Naci Agbal sparken som Tyrkias sentralbanksjef etter mindre enn fire måneder i vervet – og ett døgn etter at sentralbanken skrudde opp styringsrenten til 19 prosent. Nå har enda en tyrkisk sentralbanktopp måttet pakke sakene sine og gå.

President Recep Tayyip Erdogan har besluttet å fjerne visesentralbanksjef Murat Cetinkaya, ifølge Reuters. Ny visesentralbanksjef er Mustafa Duman, med bakgrunn fra blant annet Morgan Stanley.

Det oppgis ingen begrunnelse for endringen.

Cetinkaya, som tidligere har vært sjef for Istanbul-børsen, hadde vært i sentralbanken siden midten av 2019. Han heter det samme som den tyrkiske sentralbanksjefen som fikk sparken i 2019, som den første siden militærkuppet i 1981.

Sparkingen av Naci Agbal 20. mars utløste kraftig børsfall i Istanbul og kraftig svekkelse av den tyrkiske valutaen. Sahap Kavcioglu ble utnevnt til ny sentralbanksjef. Han har ifølge nyhetsbyrået støttet presidentens vurdering om at høy styringsrente forårsaker inflasjon.

Agbals renteøkning med 2 prosentpoeng til 19 prosent ble gjort for nettopp å få bukt med den høye inflasjonen i Tyrkia, som i februar var på 15,6 prosent.