<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konsumprisene innfrir

Kjerneinflasjonen kom inn som ventet i mars.

Publisert 9. apr. 2021
Oppdatert 9. apr. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
MATVARER TRAKK NED: Konsumprisindeksen fra februar til mars. Foto: Finansavisen
MATVARER TRAKK NED: Konsumprisindeksen fra februar til mars. Foto: Finansavisen

Konsumprisindeksen (KPI) falt 0,3 prosent fra februar til mars, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 0,3 prosent i samme periode, viser tall fra SSB fredag.

– For KPI er dette den største nedgangen målt i en mars-måned siden 2003, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland.

På årsbasis var oppgangen 3,1 prosent for KPI, i tråd med hva DNB Markets hadde ventet seg. Konsensus og Norges Bank lå på 3,4 prosent. 

KPI-JAE kom inn på 2,7 prosent, som var uendret fra februar og ventet av både Norges Bank, konsensus og DNB Markets.

Påsketilbud trakk ned

På månedsbasis var det særlig strøm og matvarer som trakk KPI ned. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 9,8 prosent, mens matvarer gikk tilbake 0,8 prosent, blant annet som følge av tilbud på typiske påskevarer.

I dempende retning virket klær og skotøy, i tillegg til møbler og annet interiør. Prisen på klær og skotøy steg 2,5 prosent etter vintersalget, mens møbler/innredning/dekorasjon fortsatte oppgangen fra januar-salget og steg nye 4,5 prosent.

Strøm trakk opp

På årsbasis bidro elektrisitetsprisene bidro mest til oppgangen i KPI. Til tross for nedgangen i mars, var prisene ifølge SSB 37,3 prosent høyere enn i mars i fjor.

Oppgangen i KPI ble særlig dempet av estimerte flytakster på innenriksflyginger, som bidro med en nedgang på 16,9 prosent. Prisene på andre tobakksprodukter, hovedsakelig snus, sank 13,1 prosent i perioden, og må ses i sammenheng med avgiftsreduksjoner fra nyttår. Prisene på klær og sko falt 2,0 prosent.

Produsentpriser litt ned

Produsentprisindeksen (PPI) falt 0,2 prosent fra februar til mars, mens oppgangen var 18,4 prosent på årsbasis, viser andre tall fra SSB.

Prisreduksjon i kraftforsyning var en viktig bidragsyter til utviklingen, mens prisoppgang i petroleums- og kullvareindustrien var med å dempe fallet.