<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Punsjbollen får stå – er det fare for hangover?

En skuffende arbeidsmarkedsrapport ble fulgt opp av nye rekorder på Wall Street. Analytikere reflekterer.

    Publisert 10. mai 2021 kl. 10.39
    Oppdatert 10. mai 2021 klokken 11.03
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 497 ord
    USA-SKUFFELSE BLE GODT NYTT: Påpeker valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.  Foto: Iván Kverme

    Fredagens viktige arbeidsmarkedsrapport fra USA viste at 266.000 jobber ble skapt utenfor landbrukssektoren i april. Dette var langt under konsensus , men Wall Street reagerte likevel med markant oppgang og Dow Jones og S&P 500 steg til nye rekorder.

    «Skuffende tall er ofte en indikasjon på at farten i økonomien ikke er like stor som antatt. For selskapene betyr det at inntjeningen muligens også vil skuffe fremover. Men Federal Reserve har lovet lave renter til sysselsettingen når sitt sanne potensial, og for tiden er det langt viktigere for risikable aktiva. Dermed nådde amerikanske aksjemarkeder nye toppnoteringer, med teknologiaksjer som vinnere siden renteutsiktene er viktigere for disse enn for andre», skriver valutastrateg Magne Østnor i mandagens morgenrapport fra DNB Markets. 

    Utslagene i lange USA-renter ble kortvarige, mens de kortere rentene falt 3-5 basispunkter. Dollaren har svekket seg, og EURUSD ligger mandag formiddag over 1,2160.

    – Sysselsettingen tar seg opp

    Østnor understreker likevel at vi ikke skal legge for mye i ett enkelt tall, og har identifisert indikatorer som tyder på at gjeninnhentingen fortsetter. 

    «Et poeng kan være at varemangelen begrenser produksjonen, og dermed jobbveksten. I industrien falt sysselsettingen i bilindustrien, som jo har problemer med deleleveranser på begge sider av Atlanterhavet. At gjennomsnittlig arbeidsuke økte og lønnsveksten steg kan understøtte et slikt argument. Dermed synes vi det er rimelig å legge til grunn at sysselsettingsveksten tar seg opp igjen fremover», fortsetter valutastrategen. 

    «Finansminister Janet Yellen kommenterte etter tallene at hun forventet å nå full sysselsetting neste år. Likevel skal vi ikke si noe annet enn at de svake tallene kan være en første indikasjon på at aktivitetsveksten ikke skaper like mange jobber som tidligere. Men det er for tidlig å konkludere», heter det videre.

    – Tar ikke bort punsjbollen

    Senioranaltiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote karakteriserer arbeidsmarkedsrapporten som et lettelsens sukk for markedet. 

    «Federal Reserve tar ikke bort punsjbollen riktig ennå. Overskuddslikviditeten er her for å bli, det samme er de historisk lave finansieringskostnadene», skriver hun i sin oppdatering.

    Hun spår derfor sterk investorappetitt for både vekst- og verdiaksjer i starten av uken, men at en «hangover» kan slå inn på onsdag når tallene for amerikansk april-inflasjon kommer. 

    Konsensus peker mot at konsumprisene (headline inflation) steg 3,6 prosent på årsbasis, noe som i så fall vil være opp fra 2,6 prosent årsvekst i mars og 1,7 prosent i februar. 

    Tviler på betydelig risiko

    «Før dette kan tirsdagens kinesiske produsentpriser allerede ha dempet stemningen blant investorene, hvis tallene bekrefter et hopp i årsveksten fra 4,4 prosent i mars til 6,6 prosent i april», fortsetter Ozkardeskaya. 

    Hun er likevel skeptisk til at denne ukens inflasjonstall utgjør en betydelig risikofaktor for den oppadgående trenden på børsene. 

    «Rask oppgang i olje- og råvarepriser, globale flaskehalser og treg logistikk peker ganske så sikkert mot høyere inflasjon globalt. Men så lenge amerikansk sysselsetting holder seg svak, kommer Fed til å føre en så lett pengepolitikk som mulig, selv om det tjener stadig rikere investorer mer enn de 8 millionene som ser etter en jobb. Det er ikke investorenes problem», oppsummerer Swissquote-analytikeren.