<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror ikke lav inflasjon stanser Norges Bank

Norsk kjerneinflasjon sank til lave 1,5 prosent i mai. Det blir likevel renteheving i september, tror Nordea. 

    Publisert 10. juni 2021 kl. 09.27
    Oppdatert 10. juni 2021 klokken 12.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 319 ord
    REALØKONOMIEN AVGJØR: Norges Bank vil ikke bry seg så mye om inflasjonstallene, tror makroøkonom Dane Cekov, Nordea Markets.  Foto: Are Haram

    På forhånd ventet økonomene i private banker at 12-måneders kjerneinflasjon ville være uendret på 2 prosent i mai, mens Norges Bank ventet 1,9 prosent. I stedet sank den til 1,5 prosent, ifølge SSB.

    «Dette vil veie litt negativt på rentebanen i juni. En lavere kjerneinflasjon vil imidlertid ikke få Norges Bank fra å heve,» skriver makroøkonom Dane Cekov i Nordea Markets.

    Norges Bank legger frem ny rentebanen neste uke, mens Nordea venter at første heving fra null prosent kommer i september.

    Fra april til mai sank KPI-JAE med 0,4 prosent. Prisfall på mat og bøker bidro til fallet. Kraftig oppgang i strømprisene bidro til en samlet inflasjon på 2,7 prosent fra mai i fjor til mai i år.

    Realøkonomien viktigst

    Norges Bank har visst at kjerneinflasjonen vil falle fra de høye nivåene i fjor siden kronen har styrket seg, påpeker Cekov.

    «Det er bare det at kjerneinflasjonen har falt snarere og raskere enn de har ventet, noe som minner om episoden fra i fjor da kjerneinflasjonen steg snarere og raskere enn den ventet,» skriver han.

    «På den tiden var ikke inflasjon noen bekymring for Norges Bank, som var opptatt av stillingen i realøkonomien, og inflasjon vil ikke får Norges Bank fra å heve nå. Norges Bank har sagt at det som betyr noe for rentene er tegn på normalisering av økonomien, noe de har fått i det siste. Det er derfor lavere arbeidsledighet og et sterkt regionalt nettverk vil være mye viktigere for Norges Bank enn kjerneinflasjonen.»

    Lav inflasjon en stund

    Swedbank-økonom Marlene Granerud venter at inflasjonen vil holde seg under 2 prosent en stund.

    Svak norsk krone og høyere kostnader for næringslivet på grunn av coronaen sikret at kjerneinflasjonen var høyere enn inflasjonsmålet på 2 prosent fra pandemien startet og inntil neste uke, påpeker hun.

    «Styrkingen av NOK over det siste året slår nå over i et kraftig fall i importert inflasjon. Kjerne-KPI vil sannsynligvis holde seg under 2 prosent  en stund,» skriver hun i en oppdatering om inflasjonstallene.