<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mye høyere inflasjon enn ventet i USA

Konsumprisene på årsbasis var 5,4 prosent mot ventet 4,9 prosent.

    Publisert 13. juli 2021 kl. 14.40
    Oppdatert 13. juli 2021 klokken 15.33
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 364 ord
    Foto: Dreamstime

    Inflasjonstallene fra USA i juni viser mye høyere inflasjon enn ventet.

    I juni var konsumprisene (KPI) i USA opp 0,9 mot ventet 0,5 prosent på månedsbasis. Det skriver U.S. Bureau of labor statistics i en pressemelding.

    Det er den største endringen på månedsbasis siden juni 2008 da indeksen økte 1,0 prosent.

    På årsbasis var KPI på 5,9 prosent mot ventet 4,9 prosent. KPI-indeksen har steget hver måned siden januar. 

    Kjerneinflasjonen, som er konsumprisene eksklusiv mat- og energipriser, steg 0,9 prosent i juni, og steg 4,5 prosent mot samme måned året før. Kjerneinflasjonen var ventet å være opp 0,4 prosent på månedsbasis og 4 prosent på årsbasis.

    Kjerneinflasjonen har økt 4,5 prosent de siste 12 månedene. Det er den største økningen på et år siden perioden som endte i november 1991.

    Indeksene for medisinsk behandling, husholdningsmøbler og drift er de få komponentene som  trekker kjerneinflasjonen i motsatt retning med en nedgang i juni.

    I forkant av inflasjonstallene falt 10-års renten i USA, i morgentimene tirsdag, fra 1,373 prosent til 1.347 prosent. I kjølvannet av tallene snur 10-års renten opp til 1,373 prosent og er tilnærmet uendret inneværende døgn.

    Bruktbiler trekker opp

    Indeksen for brukte biler og lastebiler fortsatte å stige kraftig og økte 10,5 prosent i juni. Denne økningen stod for mer enn en tredjedel av den totale sesongjusterte økningen i KPI.

    "Gjenåpningssektoren" bidro også godt, skriver Bloomberg etter tallslippet.

    Matindeksen økte 0,8 prosent i juni mot 0,4 prosent rapportert for mai. Energiindeksen økte med 1,5 prosent i juni, og bensinindeksen som steg 2,5 prosent i løpet av måneden.

    På tide å fjerne nødhjelpen

    I forkant av annonseringen av inflasjonstallene uttrykte Fed-sjef i St. Louis James Bullard at det er på tide å trekke ut nødhjelpen. Bullard mener momentet i den amerikanske økonomien er såpass sterk at Federal Reserve bør begynne å vurdere nedtrapping, skriver The Wall Street Journal.

    – Den amerikanske økonomien vokser i stadig høyere takt, og pandemien er mer og mer under kontroll. Det er på tide å trekke ut nødhjelpen, sier Bullard.

    Sentralbanksjefen Jerome Powell derimot uttalte i går at Fed kommer til å være svært tålmodige når det kommer til å løfte lånekostnader. Powell gjentok også at inflasjonen vil avta selv om den er på høyere nivå enn ventet.