Strømregningen regner ikke bort

Til tross for styrtregnet, er strømprisene fortsatt nesten like høye som vårens ekstrempriser.

Publisert 29. juli 2021 kl. 16.04
Oppdatert 31. juli 2021 klokken 14.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 376 ord
Vått og dyrt: Ikke bare regner det kraftig, men vi må i tillegg betale heftig for strømmen. Foto: NTB

Periodene med styrtregn over Sør-Norge og tidligere perioder med mye regn i vår og tidlig i sommer i Nord-Norge har ennå ikke gitt betydelige utslag i strømprisene. Det til tross for at nedbørsrekordene slås en rekke steder i landet. Torsdag satte Færder seks nye rekorder, og nådde 82 millimeter regn på 90 minutter. Det er også ny norsk rekord.

I uke 29 var fyllingsgraden i norske kraftmagasiner på drøyt 68 prosent. Det er rundt 5 prosentpoeng lavere enn medianen på denne tiden av året, men milevidt bak fjoråret. Den snørike vinteren 2019/2020 sørget for en fyllingsgrad på nesten 84 prosent på samme tidspunkt i fjor. 

Corona og snømengder

Trolig bidro lavere aktivitet på grunn av coronarestriksjoner tidvis også til lavere forbruk enn vanlig.

Likevel må det først og fremst ha vært smeltingen i sommeren i fjor som slo ut, og som ga nesten rekordfulle magasiner på slutten av sommeren. I løpet av juni og juli gikk fyllingsgraden i fjor fra normal til ekstrem. Resultatet ble «gratis» strøm, med månedsgjennomsnitt på under 2 øre pr. kilowattime (kWh) i både juni og juli. 

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i Oslo over 58 øre i juni i år.

Rekorder i vår

I år er bildet et helt annet. Til tross for uvanlig fulle magasiner da 2021 startet, var også strømprisene uvanlig høye. Dessuten sank prisene ikke utover våren, helt på tvers av tradisjonelle sesongsvingninger. Dermed var prisen over 60 øre/kWh så sent som i mai.

Året med høyest strømpriser til nå var 2018. Da startet året med mindre vann i magasinene enn normalt. Utover våren falt likevel strømprisene mer enn de har gjort i år. 

Også i år sank strømprisene litt da varmen tok tak.

Spotprisene denne uken er imidlertid fortsatt over 50 øre. Dette er høyt, og omtrent på nivå med sommeren 2018, enda det da var enda mindre vann i magasinene enn nå. Sommeren 2018 var nemlig svært tørr, noe man ikke kan si om 2021 så langt.

Økt inflasjon

Med tommere magasiner enn vanlig og en økonomi som allerede går nesten for full maskin, skal det trolig mer enn noen uker med styrtregn til før strømprisen faller tilbake til normale nivåer utover høsten 2021.

Det betyr isolert sett et løft i inflasjonen. Energi til oppvarming av boliger utgjør omtrent 4 prosent av konsumprisindeksen.