Høyeste inflasjonsforventninger i eurosonen siden 2008

Månedens konjunkturbarometer for eurosonen viser at inflasjonsforventningene til næringslivsaktørene er de høyeste siden 2008

Publisert 29. juli 2021 kl. 16.07
Oppdatert 29. juli 2021 klokken 16.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 158 ord
SKREKKEN: Høyere inflasjon enn ønsket kan sende rentene opp og aktivaprisene ned. Foto: Dreamstime

Torsdag kom månedens konjunkturbarometer for eurosonen inn, hvilket blant annet viste at inflasjonsforventningene til næringslivsaktørene ikke har vært høyere siden 2008.

Det fremkommer av rapporten, publisert av EU-kommisjonen, at priser i absolutt alle sektorer i regionen har økt den seneste måneden. Kommisjonen noterer videre at aldri før har næringslivet i eurosonen hatt høyere forventinger til neste kvartals prisvekst.

Næringslivets inflasjonsforventninger økte til 2,4 prosent i juli, fra 1,7 prosent i april. Dermed er næringslivets inflasjonsforventninger på det høyeste nivået siden 2008, noterer kommisjonen.

For Tyskland kom det i dag inn foreløpig inflasjonsdata for juli, og konsumprisene la seg på 3,8 prosent på årsbasis, sammenlignet med konsensusforventningen på 3,3 prosent ifølge Trading Economics.

Sentralbanksjef i Tyskland, Jens Weidmann, sa til Reuters forrige uke at han er bekymret for lavrentemiljøet Den europeiske sentralbanken (ECB) har kommunisert de vil bli liggende på i lang tid fremover, og han fortalte at han tror inflasjonsnivået i Tyskland vil legge seg på fem prosent senere i år.

(TDN Direkt)