Nytt, sterkt prishopp i USA – som ventet

Konsumprisveksten i USA var på 5,3 prosent i august. Konsensus på forhånd var også 5,3 prosent. Kjerneinflasjonen var på 4,0 prosent, under konsensus.

Publisert 14. sep. 2021 kl. 14.31
Oppdatert 14. sep. 2021 klokken 14.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
DYRERE HANDLETUR: Prisveksten fortsetter i USA. Her fra San Francisco. Foto: Bloomberg

Konsumprisveksten i USA var på 5,3 prosent i august, viser nye tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Prisveksten er dermed avtagende fra inflasjonen på 5,4 prosent måneden før  og 5,9 prosent i juni.

På forhånd var det ventet en inflasjon på 5,3 prosent i august.

På månedsbasis var den på 0,3 prosent, mot 0,5 prosent i juli. Drivstoffprisene økte med 2,8 prosent, og medvirket til 2,0 prosents oppgang for energiprisene på månedsbasis. Matprisene steg 0,4 prosent.

Årsveksten for konsumprisene ble løftet av 25 prosents oppgang i energiprisene og 3,7 prosents prisvekst for mat. Veksten i energi- og matprisene tiltok altså fra måneden før, viser departementets tall.

Lavere kjerneinflasjon enn ventet

Kjerneinflasjonen i august, som ekskluderer priser på mat og energi, var 0,1 prosent på månedsbasis og 4,0 prosent på årsbasis, mot henholdsvis 0,3 og 4,3 prosent måneden før.

Her var det på forhånd ventet henholdsvis 0,3 prosent og 4,2 prosent.

Oppgangen på 0,1 prosent på månedsbasis er den laveste siden februar. Bremsen skyldes prisnedgang for blant annet flybilletter, bruktbiler og bilforsikring.

Spenning i forkant

KAN BLI SPEKULASJONER: Kari Due-Andresen, Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

Før tallene var det knyttet mye spenning til den amerikanske inflasjonen.

Overrasker inflasjonen på oppsiden, kan det ifølge Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets bidra til spekulasjoner om at Federal Reserve vil starte nedtrappingen av sine såkalte kvantitative lettelser (QE) tidligere enn ellers.

USAs sentralbank har tidligere signalisert at en nedtrapping kan starte før nyttår.

«På den andre siden, dersom det blir tydelig at inflasjonen har rundet toppen, vil det kunne gi Fed litt mer tid til å vurdere situasjonen – også i lys av høye smittetall og styrken i den videre gjeninnhentingen i USA», skriver Due-Andresen i en morgenrapport tirsdag.