<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Majoriteten venter økt rentebane fra Norges Bank

Alle makroøkonomene TDN Direkt har vært i kontakt med, venter at styringsrenten høynes.

Publisert 17. sep. 2021 kl. 14.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 961 ord
TORSDAG: Sentralbanksjef Øystein Olsen offentliggjør ny rentebeslutning og pengepolitisk rapport torsdag kommende uke. Foto: Are Haram

Alle makroøkonomene TDN Direkt har vært i kontakt med, venter at Norges Bank vil høyne styringsrenten med 25 basispunkter når sentralbanksjef Øystein Olsen legger frem rentebeskjeden og pengepolitisk rapport torsdag neste uke.

NY ØKNING I DESEMBER: Frank Jullum, Danske Bank. Foto: Sturlason

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener Norges Bank mest sannsynlig kommer til å varsle en ny renteøkning i desember og forventer en oppjustering av rentebanen.

– Vi tror Norges Bank vil løfte rentebanen slik at det blir rundt 50/50 mellom tre og fire renteøkninger neste år, og at man ved slutten av 2023 er på rundt 50/50 mellom 1,50 og 1,75 prosent. Det vil si 50/50 for seks og syv renteøkninger til sammen frem til da, sier Jullum til TDN Direkt.

Olje, krone, lønn, vekst

Også SpareBank 1 Markets venter at rentebanen vil løftes.

VENTER LØFT: Harald Magnus Andreassen, SpareBank 1 Markets. Foto: Iván Kverme

– Rentebanen blir løftet, men mindre enn i juni. Vi venter et løft på inntil 15–20 basispunkter litt ut på kurven. Det innebærer at renten blir hevet litt raskere enn banken la til grunn i juni, og ender litt høyere, på 1,75 prosent, sier sjeføkonom i SpareBank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til TDN Direkt.

Han mener at de mest sentrale driverne på oppsiden er litt høyere oljepris, svakere kronekurs, litt høyere lønnsvekst og mer usikkerhet om vekstpotensialet. På nedsiden ser han blant annet lavere boliginvesteringer.

– Boligmarkedet er litt slakkere og gjeldsveksten litt lavere enn antatt, sier Andreassen.

TDN Direkts rundspørring om rente og rentebane

 
Meglerhus Styringsrente

Endring i rentebane

Danske Bank 0,25 Oppjustering
DNB Markets 0,25

Uendret rentebane

Eika 0,25

Uendret rentebane

Handelsbanken 0,25 Oppjustering
Nordea Markets 0,25 Oppjustering
SpareBank 1 Markets 0,25 Oppjustering
SEB 0,25 Oppjustering
Storebrand Asset M. 0,25 Oppjustering
Swedbank 0,25 Oppjustering
UBS 0,25 Oppjustering
SpareBank 1 Gruppen 0,25
Capital Economics 0,25
Commerzbank 0,25
TDN Direkt

Krone og arbeidsledighet

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier tegnene på en normalisering av den norske økonomien har blitt tydeligere siden rentemøtet i juni.

«Nok en gang har arbeidsledigheten falt raskere og mer enn Norges Bank forventet. Utviklingen i realøkonomien er den desidert viktigste å se på når man skal vurdere hva Norges Bank vil rentene kommende ut av krisen, og vi forventer at den nye rentebanen fra Norges Bank vil være høyere sammenlignet med den som ble presentert i juni. Hvis vi har rett, bør markedsrentene noe ut på kurven stige», skriver økonomien.

TYDELIGERE TEGN: Kjetil Olsen, Nordea Markets. Foto: Are Haram

Meglerhusets argumenter for en oppjustert rentebane er blant annet den norske kronen, som er tre prosent svakere enn prognosen til Norges Bank, sammen med den lavere enn ventede arbeidsledigheten. Argumentene for en lavere rentebane er bekymringer rundt deltavarianten, og betydelig høyere strømpriser, som vil gi noen realinntekt og derfor også lavere konsumetterspørsel på kort sikt.

«Oppsummert mener vi argumentene for en høyere rentebane vil dominere», konkluderer Olsen.

Uendrede utsikter

DNB Markets venter imidlertid at Norges Bank vil holde rentebanen uendret neste uke, ettersom ny økonomisk data ikke har endret de økonomiske utsiktene i betydelig grad siden juni.

UENDRET RENTEBANE: Oddmund Berg, DNB Markets. Foto: Iván Kverme

Meglerhuset nevner blant annet deltavarianten og en forsinket full gjenåpning av samfunnet, men DNB Markets poengterer at det ikke er av stor betydning for økonomisk aktivitet. Videre ventes høye energipriser å løfte den totale inflasjonen kortsiktig, men det forventes ikke såpass negative effekter på privat forbruk at det vil støtte en mer forsiktig rentebane.

«Etter vårt syn er hovedargumentene for å øke renten fortsatt til stede – økonomien normaliserer seg, aktiviteten stiger og bedrifter og husholdninger kan håndtere de økte rentekostnadene. Derfor tror vi at sentralbankens utsikter i store trekk blir holdt uendret», skriver makroanalytiker Oddmund Berg i meglerhuset.

Redusert sjanse for dobbel heving

Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank venter at styringsrenten vil nå 1,00 prosent ved utgangen av juni 2022, og en utflating i rentebanen utover det, hvor neste full heving først blir priset inn i andre halvdel av 2023. Sannsynligheten for en dobbel renteheving på 50 basispunkter eller hevinger på mellommøter er redusert, mener økonomen. Martinsen mener kanskje det største spørsmålet rundt Norges Banks strategi denne gangen, er hvordan de vil vurdere økende kapasitetsspørsmål.

1,00 PROSENT I JUNI 2022: Kjetil Martinsen, Swedbank. Foto: Are Haram

«Vi har rekordhøye stillingsannonser og regionalt nettverk som sier at arbeidskraft og kapasitet begrenser kapasiteten. I vår bok bør det resultere i både høyere lønnsvekst, produksjonspriser, men også lavere potensiell vekst. (&) I pengepolitiske termer bør det innebære raskere rentehevinger, men en lavere "normal" styringsrente, alt annet likt», mener han.

Sentralbanken vil «angre»

Eika Gruppen venter derimot at styringsrenten vil ligge på 0,25 prosent ved utgangen av 2022, etter at sentralbanken etter første heving vil «angre». Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier til TDN Direkt at en appresiering av den norske kronen vil medføre utfordringer for næringslivet.

SER KRONEUTFORDRINGER: Jan Ludvig Andreassen, Eika Gruppen. Foto: Iván Kverme

– Norges Bank kommer etter hvert til å besinne seg. Blant annet vil det grønne skiftet vi står overfor hjelpes av en krone på rundt 10 mot euroen, men bremses av en krone på rundt 8 kroner mot euroen, hvilket sentralbanken vil innse. Dermed kommer de ikke til å sette renten høyere med det første, sier Andreassen.

Andreassen tror ikke rentebanen vil endres ved dette møtet sammenlignet med juni.

– Endringene sammenlignet med juni er etter mitt syn minimale, og jeg tror derfor banken vil holde renteprognosene uendret, sier han.

Norges Bank fremlegger sin rentebeskjed og pengepolitisk rapport 3/2021 på torsdag 23. september.