<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordhøy tysk PPI

Høyeste økning i produsentprisene på nesten 50 år i Tyskland. 

Publisert 20. sep. 2021 kl. 10.37
Oppdatert 20. sep. 2021 klokken 14.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
PRISENE STIGER: Tyske produsentpriser har ikke vokst såpass mye i løpet av et år, siden Angela Merkel var 20 år gammel.  Foto: Bloomberg

Indeksen for de tyske produsentprisene steg med 12,0 prosent i august på årsbasis, viser tall fra det tyske statistikkbyrået Destatis. 

Økningen er den høyeste siden desember 1974, da prisene steg kraftig på grunn av oljekrisen.

Den skarpe prisveksten kan tyde på at den tyske industrisektoren fortsatt merker effekten av forstyrrelsene i forsyningskjeden. På månedsbasis var prisveksten «bare» 1,5 prosent, skriver MarketWatch. 

Ifølge statistikkbyrået var de viktigste driverne for økningen priser på energi og halvfabrikata. 

Energiprisene opp 24 %

Det seneste året har energiprisene steget 24,0 prosent i Tyskland, på grunn av den sterke prisveksten for naturgass. Uten energiprisene er tysk PPI opp 8,3 prosent. 

Prisene på halvfabrikata økte med 17,1 prosent sammenlignet med august i fjor. 

For «vanlige» forbruksvarer økte prisene med 2,8 prosent på årsbasis, mens for kapitalvarer som biler og maskiner var prisveksten på 2,4 prosent. 

– Store prisøkninger på halvfabrikatavarer viser effekten av vesentlig komponentmangel på tvers av viktige sektorer i tysk industri og betydelige økninger i fraktkostnader, sier Thomas Rinn i Accenture til MarketWatch.

Ifølge Rinn er det mange tegn på at flaskehalsene vil fortsette de neste månedene, derfor mener han at tyske industriselskaper må revurdere sin logistikkstrategi fremover.