Prisveksten øker igjen i USA

Inflasjonen i USA økte til 5,4 prosent i september. Konsensus på forhånd var på 5,3 prosent. Kjerneinflasjonen holdt seg imidlertid uendret på 4,0 prosent, som ventet.

Publisert 13. okt. 2021 kl. 14.31
Oppdatert 13. okt. 2021 klokken 14.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
HVA ER PRISEN? Onsdag er det kommet nye tall for konsumprisene i USA. Foto: Bloomberg

Konsumprisveksten i USA var på 5,4 prosent i september, viser nye tall onsdag. I august var den på 5,3 prosent, i juli på 5,4 prosent. Inflasjonen har dermed returnert til det høyeste nivået siden 2008.

På forhånd var det ventet en uendret inflasjon på 5,3 prosent i september.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer priser på mat og energi, oppgis til 4,0 prosent. Denne var også ventet til 4,0 prosent, etter like stor prisvekst i august.

Utviklingen på månedsbasis var ordinær inflasjon på 0,4 prosent og kjerneinflasjon på 0,2 prosent. Her var konsensus henholdsvis 0,3 og 0,1 prosent på forhånd, ifølge Trading Economics.

De høyere prisene på mat og husly bidro alene til mer enn halve prisveksten på månedsbasis i september, ifølge amerikanske Bureau of Labor Statistics.

Matprisene steg 0,9 prosent på månedsbasis, og energiprisene steg 1,3 prosent. De er opp henholdsvis 4,6 og 24,8 prosent de seneste 12 månedene.

Spenning i forveien

Investorer har ventet i spenning på dagens inflasjonstall. Nordnet-analytiker Roger Berntsen peker på at de er særdeles viktige for veien videre i aksjemarkedet.

– Vil inflasjonen holde seg høy? Det vil i så fall påvirke rentesettingen fra Fed, som igjen vil påvirke verdens børser, sa Berntsen til Finansavisen tidligere onsdag.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken har også pekt på spenning i forkant av inflasjonstallene.

Han mener situasjonen er krevende for Fed, som på den ene side ønsker å føre en fortsatt ekspansiv pengepolitikk av hensyn til realøkonomien. Samtidig tilsier inflasjonsutsiktene at pengepolitikken burde være mindre ekspansiv.

«Vi er i hvert fall rimelig sikre på at Fed vil begynne å trappe ned verdipapirkjøpene fra november; dette har de trolig bestemt seg for uansett», mener sjeføkonomen.