<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Energiprisene utgjør en betydelig inflasjonsrisiko

De kraftige svingningene i energiprisene fremhever vanskelighetene ved å gå over til en nullutslippsøkonomi, hevder Verdensbanken.

    Publisert 22. okt. 2021 kl. 10.25
    Oppdatert 22. okt. 2021 klokken 13.26
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 263 ord
    ADVARER: Verdensbanken, her ved toppsjef David Malpass. Foto: Bloomberg

    Verdensbanken venter at energiprisene vil øke mer enn 2 prosent i 2022 etter å ha steget mer enn 80 prosent i 2021, støttet av fortsatt robust etterspørsel og gradvis produksjonsinnhenting, før de ventes å falle skarpt i 2023 når tilbudet ventes å øke betydelig, går det frem av Verdensbankens Commodity Markets Outlook for oktober fremlagt torsdag.

    Verdensbanken skriver videre at økende energipriser utgjør en betydelig inflasjonsrisiko i flere fremvoksende markeder og økonomier, og kan tynge 2022-veksten blant energiimporterende land.

    Oljeprisene ventes snitte på 74 dollar pr. fat i 2022, opp fra ventede 70 dollar pr. fat i 2021, før de igjen faller til 65 dollar pr. fat i 2023.

    «Oljeetterspørselen ventes å fortsette innhentingen og nå pre-pandemi-nivåer innen andre halvdel av 2022. Oljeproduksjonen ventes å øke ettersom tilbudsbrudd løses, og ettersom produksjonen responderer på høyere etterspørsel, spesielt skiferoljeproduksjon i USA, og mens OPEC+ reduserer resten av deres produksjonskutt», skriver Verdensbanken.

    – Tar tid å normalisere

    Gass- og kullpriser ventes å falle i 2022 og falle videre i 2023 når etterspørselsveksten demper seg, samtidig som produksjon og eksport ventes å øke, drevet av USA.

    Metallpriser ventes å falle fem prosent i 2022 etter en estimert oppgang på 48 prosent i 2021, siden globalinnhenting demper seg og tilbudsforstyrrelser adresseres.

    «Flaskehalser i tilbudskjeden ventes ikke å løses fullt ut før mot slutten av 2022, siden det tar tid å normalisere manglene innen energi og shipping», skriver Verdensbanken som legger til at et viktig risikomoment til estimatene er Kinas eiendomssektor, samt energirelaterte forstyrrelser.

    Verdensbanken mener at de kraftige svingningene i energipriser vi har observert i år fremhever vanskelighetene ved å gå over til en nullutslippsøkonomi.