Stjerneforvalter tror prisene vil falle

Ark Invests Cathie Wood kommer med tre grunner til hvorfor Jack Dorsey tar feil om hyperinflasjon og prisene heller vil falle.

Publisert 26. okt. 2021 kl. 10.35
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 509 ord
HVILKEN VEI? Grunnleggeren til Ark Invest, Cathie Wood, tror inflasjonen vil dempes fremfor å øke fremover.  Foto: Bloomberg

I helgen gikk Twitter-grunnlegger Jack Dorsey ut og sa at den økende inflasjonen i USA bare vil bli verre.

«Hyperinflasjon kommer til å endre på alt. Det skjer», skrev han på Twitter på lørdag. 

Tweeten kom etter at sjefen for den amerikanske sentralbanken Fed, Jerome Powell, anerkjente fredag at inflasjonspresset «trolig vil vare lenger enn opprinnelig ventet», og la til at det kunne vare «godt inn i neste år».

En som derimot ikke tror på hyperinflasjon er stjerneforvalter Cathie Wood. Mandag kveld tok Ark Invest-grunnleggeren til tastaturet og tilbakeviste Dorseys teori om hyperinflasjon på Twitter, og Wood sier at hun heller tror at prisene vil falle, melder CNBC.

Venter prisfall

«I 2008-09, da Fed startet kvantitative lettelser, trodde jeg at inflasjonen ville ta av. Jeg tok feil. I stedet falt hastigheten – hastigheten som penger omsettes med per år – og tok bort styrken i inflasjonen. Hastigheten faller fortsatt», skriver Wood.

For mens mange aktører er bekymret over økte priser, forventer Wood deflasjon.

«Nå tror vi at det er tre kilder til deflasjon som vil overvinne den forsyningskjedestyrte inflasjonen som skaper kaos på den globale økonomien. To kilder er sekulære, eller langsiktige, og en er syklisk. Teknologisk aktivert innovasjon er prisdempende og den mest potente kilden», skriver Wood i Twitter-tråden.

Forvalteren bemerker at opplæringskostnadene for kunstig intelligens faller 40 prosent til 70 prosent per år, noe hun mener er en «rekordstor deflasjonskraft».

«Når kostnadene og prisene synker, følger hastighet og desinflasjon – om ikke deflasjon – etter. Hvis forbrukere og bedrifter tror at prisene vil falle i fremtiden, vil de vente med å kjøpe varer og tjenester, og presse pengehastigheten ned».

Kreativ ødeleggelse

Ifølge Wood vil også S&P 500-selskapene som ikke investerte nok i fremtiden også være en prisdempende kraft i økonomien i det som er kjent som «kreativ ødeleggelse».

«Siden teknologi- og telekomboblen og den globale finanskrisen i 2008-09, har mange selskaper henvendt seg til kortsiktige aksjonærer som ønsker fortjeneste/utbytte nå. De utnyttet balansene sine til å betale utbytte og kjøpe tilbake aksjer, «produsere» inntekter pr. aksje. De har ikke investert nok i innovasjon og vil sannsynligvis bli tvunget til å betjene gjelden sin ved å selge stadig mer utdaterte varer til rabatter: deflasjon».

Wood kaller disse selskapene «verdifeller» og har tidligere sagt at de store aksjemarkeder kan få problemer på grunn av dem.

Fulle varelagre

Den siste faktoren som bør føre til deflasjon er oppsamling av varer på lager på grunn av pandemien og flaskehalser i forsyningskjeden, skriver CBNC. Mange selskaper har bestilt for mye, noe som økonomien er i ferd med å skifte til tjenestesektoren etter hvert som økonomien åpner seg, mener Wood.

«Fordi bedrifter stengte og ble tatt på senga da forbruket tok fart under nedstengningen, strever de fortsatt med å ta igjen, og har sannsynligvis dobbelt- og trippelbestilt utover deres behov», skriver Ark-grunnleggeren og legger til:

«Som et resultat, når høytiden er over og selskaper møter overflødig forsyninger, bør prisene dempes. Noen råvarepriser – trelast og jernmalm – har allerede falt med 50 prosent, Kinas inngrep er en av grunnene. Oljeprisen er en ekstrem og psykologisk viktig».