<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tysk prissjokk – har ikke sett maken på nesten 30 år

I november bikket inflasjonen i Tyskland over 5 prosent for første gang på over 29 år.

Publisert 29. nov. 2021
Oppdatert 29. nov. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 118 ord
SJOKKTALL: Tyske forbrukere merker inflasjonen på kroppen. Slik så det likevel ut på Kurfürstendamm i Berlin på Black Friday. Foto: Bloomberg

Prisene var 5,2 prosent høyere i november i år enn i samme måned i fjor, viser foreløpige tall fra tyske statistikkmyndigheter mandag. Dette er den høyeste noteringen siden rekordhøye 6,2 prosent i juni 1992. Konsensus pekte mot 5,0 prosent oppgang på årsbasis.

På månedsbasis falt faktisk prisene 0,2 prosent, men høye strømpriser trekker statistikken opp. Her lå konsensus på 0,4 prosent nedgang.

Den harmoniserte konsumprisindeksen (HICP) kom faktisk inn på 6,0 prosent på årsbasis i november, mot ventet 5,5 prosent. ING karakteriserer i en oppdatering tallet som «another shocker».

Problemer i forsyningskjedene og innføringen av CO2-avgift har også bidratt til sjokktallene, i tillegg til avviklingen av den midlertidige ordningen med lavere merverdiavgift. Inflasjonen er dog ventet å gå tilbake igjen i 2022.