<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flaskehalser hemmer veksten i USA

Forsyningskjedeforstyrrelser og mangel på arbeidskraft, viser Federal Reserve-rapport.

    Publisert 2. des. 2021 kl. 07.04
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 186 ord
    SLAPP RAPPORT: Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

    Den økonomiske aktiviteten i USA økte i et beskjedent til moderat tempo i oktober og begynnelsen av november. Flere distrikter bemerket at til tross for sterk etterspørsel, ble veksten holdt tilbake av forsyningskjedeforstyrrelser og mangel på arbeidskraft, skriver Federal Reserve i sin regionale økonomiske rapport, Beige Book, som ble publisert onsdag kveld.

    Forbruket økte beskjedent, lave lagernivåer holdt tilbake salget av visse varer, spesielt kjøretøy. Hotell- og fritidsaktiviteten økte i de fleste distrikter ettersom spredningen av deltaviruset avtok i mange områder.

    Byggeaktiviteten ble delvis holdt tilbake av mangel på materialer, mens veksten i industrien var solid i mange distrikter, selv om komponent- og arbeidskraftmangel holdt tilbake utviklingen også her.

    Sysselsettingsveksten varierte fra beskjeden til sterk. Kontaktorienterte tjenester så en økning i etterspørselen etter arbeidskraft, selv om det fortsatt var vanskelig å skaffe og beholde ansatte.

    Videre fremgår det at prisene steg i et moderat til robust tempo. Det var omfattende økninger i innsatskostnader i kjølvannet av sterk etterspørsel etter råvarer, logistikkutfordringer og et stramt arbeidsmarked.

    «Men en mer utbredt tilgang til visse innsatsvarer, som halvlederkomponenter og visse stålprodukter, har ført til en viss lettelse i noe prispress,» heter det i rapporten.