Norske bedrifter så svakere vekst – før omikron

Norges Banks regionale nettverk trodde på svakere vekst før den siste coronabølgen.

Publisert 7. des. 2021 kl. 10.02
Oppdatert 7. des. 2021 klokken 10.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
VEKSTEN AVTAR: Viser rapporten fra regionalt nettverk og Norges Bank, ledet av Øystein Olsen. Foto: Are Haram

Gjenåpning av samfunnet bidrar til høyere etterspørsel og økende aktivitet, men bedriftene i regionalt nettverk venter svakere vekst det neste halvåret, går det frem av en rapport fra Norges Bank tirsdag.

Intervjuene ble gjennomført den siste uken i oktober og de to første ukene av november. 

Siden har smittetallene økt mye. Nasjonale og regionale smittevernstiltak er trappet opp, og det er mer på vei når statsminister Jonas Gahr Støre, helseminister Ingvild Kjerkol og finansminister Trygve Slagsvold Vedum avholder pressekonferanse i kveld klokken 19.00.

Flaskehalser for over halvparten

Under intervjuene karakteriserte en del av bedriftene fremtidsutsiktene som «uvanlig usikre». Usikkerhetsmomentene er spesielt knyttet til smitteutvikling, råvaretilgang, fraktutfordringer og produksjonsbegrensninger hos leverandører.

I takt med den økende aktiviteten har sysselsettingen økt mye gjennom høsten, men bedriftene planlegger litt mindre økning de neste tre månedene. Over halvparten av bedriftene har kapasitetsbegrensninger, og denne andelen har ikke vært høyere siden 2007.

Uvanlig mange har også problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Og fordi det har blitt så vanskelig å få tak i ansatte, tror bedriftene at lønningene vil øke mer til neste år enn de har gjort i år.

Anslaget for årets årslønnsvekst er dermed oppjustert til 3,0 prosent, fra 2,9 prosent i august. Neste år ser bedriftene for seg en lønnsvekst på 3,3 prosent.

– Omikron-tiltak vel så viktig

Rapporten fra regionalt nettverk utgjør en viktig del av Norges Banks beslutningsgrunnlag for styringsrenten, men kanskje i mindre grad denne gang ettersom funnene er utdatert. Både DNB Markets og Handelsbanken Capital Markets påpekte dette i sine morgenrapporter tirsdag.

«Spredningen av omikron-viruset, og eventuelle nye og strengere tiltak for å begrense det, vil være vel så viktig for Norges Banks beslutning i desember», skrev eksempelvis valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken skrev tirsdag morgen at «Norges Bank nok uansett vil legge mest vekt på at vekstutsiktene har svekket seg.» 

Han varsler en endelig vurdering mot slutten av uken.

«Inntil videre tror vi fortsatt på desember-heving, selv om denne fremstår som mindre krystallklar nå. Men vi tror i første rekke det er redusert sannsynlighet for enda en heving allerede i mars. Norges Bank kan også signalisere at det er litt mindre sannsynlig med tre hevinger til neste år,» skriver Gonsholt Hov.