<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Største prissjokk i USA på 40 år

Amerikansk inflasjon steg til 6,8 prosent på årsbasis i november, sitt høyeste siden juni 1982.

Publisert 10. des. 2021
Oppdatert 10. des. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 658 ord
PRISSJOKK: For traderne på NYSE. Foto: Bloomberg

Tall fra amerikanske myndigheter viser fredag at konsumprisindeksen i USA, eksklusive mat- og energipriser (kjerneinflasjonen), steg 0,5 prosent fra oktober til november. Fra november i fjor steg prisene 4,9 prosent.

Totalinflasjonen var 0,8 prosent på månedsbasis og 6,8 prosent på årsbasis.

Konsensus pekte mot 4,9 prosent i kjerneinflasjon og 6,8 prosent i totalinflasjon. Sistnevnte hadde dermed steget fra 6,7 prosent i starten av inneværende uke.

Totalinflasjonen på 6,2 prosent i oktober var den høyeste siden 1990, og vi må helt tilbake til juni 1982 for å finne høyere inflasjon enn årets november-notering. Den gang for passerte totalinflasjonen 7 prosent etter å ha toppet ut over 14 prosent i både mars og april 1980, en rekord som fortsatt står.

Kjerneinflasjonen er på sitt høyeste siden juni 1991.

Wall Street reagerer positivt

Hovedindeksen på Oslo Børs reagerte på tallene med å gå fra svak nedgang til svak oppgang (rundt tre poeng). Klokken 14.38 fredag ettermiddag står den i 1.190,16, opp 0,15 prosent.

Wall Street reagerte også opp, med Dow Jones-futures opp 0,5 prosent, Nasdaq-futures 0,85 prosent og S&P 500-futures 0,7 prosent. 

Den positive reaksjonen henger nok sammen med at mange hadde fryktet en totalinflasjon på 7-tallet (se lenger nede i saken).

– Vil ikke være bra for aksjer

Tidligere på fredag skrev senioranalytiker Jeffrey Halley hos Oanda i dagens oppdatering at 7,0 prosent totalinflasjon, raskere «tapering» (nedtrapping av de pengepolitiske stimulansene, red. anm.) og raskere renteøkninger fra Federal Reserve var priset inn «dersom du hadde spurt meg i går.»

«Men med markeder som svinger opp og ned på omicron- og Kina-overskrifter, jeg mener; hvem er alvorlig talt overrasket etter denne gang over at Evergrande er solvent? Jeg begynner å tro at markedene er likegyldige. Denne mangelen på overbevisende kursbevegelser pleier slik jeg erfarer å indikere knekkpunkter i markedet veldig bra», fortsatte han.

«Amerikanske aksjer steg gjennom delta-varianten, men beveger seg urolig sidelengs gjennom omicron, og med mye høyere volatilitet dag til dag. Avskriv ikke ennå større bevegelser nedover for aksjer, samt en kraftig oppgang i dollaren og amerikanske obligasjonsrenter. Alle veier leder til FOMC (rentekomitéen i Federal Reserve, red.anm),» skrev Halley.

Noen økonomer så ifølge CNBC for seg en totalinflasjon over 7 prosent.

– Jeg tror ikke det vil være bra for aksjer. Den mest sannsynlige grunnen til at aksjer skulle korrigere over de neste månedene vil være at inflasjonen blir sett på som så problematisk at Fed må bli mye mer aggressiv mye tidligere, sa rentesjef Tom Graff i Brown Advisory.

– Monumental betydning

Oppsvinget i den amerikanske inflasjonen (på årsbasis) henger sammen med energiprisene, men «i oktober så vi også at prispresset hadde spredd seg til bredere kategorier, slik som overnatting, husleie, kjøretøy og matvarer,» skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i fredagens morgenrapport.

«Inflasjonsdrivende forhold som flaskehalser og kapasitetsproblemer varer ved, prissignalene fra industrien er fortsatt sterke, og det er i alt forventet et enda sterkere inflasjonssjokk i november (enn i oktober, red. anm.),» het det videre.

Han tegnet bildet av «en fortsatt presset situasjon i amerikansk økonomi,» selv om de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM) for tjenesteytende sektor steg overraskende forrige fredag. 

«Signalene fra ISM overdriver vekstutsiktene,» mener sjeføkonomen.

– Føler toppen nærmer seg

Tidligere denne uken skrev senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote at dagens inflasjonsrapporten var av «monumental betydning», og hadde potensial til å bli «ukens gledesdreper».

Fredag skrev hun at rapporten vil påvirke Fed-forventningene de neste par månedene.

«Og gitt at det amerikanske arbeidsmarkedet har hentet seg bra inn, senest til en ledighet på 4,2 prosent, vil Fed gjøre det sentralbanken må for å hanskes den økende inflasjonen: stramme til,» het det.

«Uansett føles det som at inflasjonspresset nærmer seg toppen i syklusen, og det er en sjanse for at vi får se et svakere tall enn ventet så snart som i dag,» fortsatte hun, og viste til at WTI-oljen har falt nesten 30 prosent den siste måneden.

En lavere inflasjon enn ventet bør ifølge Swissquote-analytikeren gi en god ukesavslutning på børsene. 

«Men hvis vi ser et tall over konsensus, vil Fed-haukene ha lite medfølelse, og oppgangen fra tidligere i uken vil smelte som snø i solen,» skrev Ozkardeskaya.