<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rører ikke renten

Den europeiske sentralbanken holder renten uendret, men bremser PEPP-kjøpene.

    Publisert 16. des. 2021 kl. 13.45
    Oppdatert 22. des. 2021 klokken 17.21
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 220 ord
    RØRER IKKE RENTEN: ESB og sentralbanksjef Christine Lagarde. Foto: Bloomberg

    Den europeiske sentralbanken (ESB) har torsdag besluttet å holde styringsrenten uendret på null.

    Samtidig lar den de marginale innskudds- og utlånsrentene (rentekorridoren) bli liggende på henholdsvis minus 0,5 og pluss 0,25 prosent. Alt er i tråd med konsensus.

    Langt mer spennende enn selve rentedommen denne gang var spørsmålet om den seneste tids oppgang i inflasjonen ville få ESB til å nedjustere takten i sine pandemirelaterte verdipapirkjøp (PEPP).

    PEPP talk

    Og ESB skriver i pressemeldingen at kjøpstakten vil tas ned til et lavere tempo i første kvartal enn i kvartalet før. Planen er fortsatt å avvikle PEPP ved utgangen av mars 2022.

    Samtidig forlenger sentralbanken reinvesteringsperioden for hovedstolen under PEPP-kjøpene til minst utgangen av 2024, fra tidligere minst utgangen av 2023.

    Under det ordinære verdipapirkjøpsprogrammet (APP) har ESB bestemt seg for å øke fra dagens 20 til 40 milliarder euro i månedlige nettokjøp i andre kvartal 2022, for deretter å senke seg til 30 milliarder euro i tredje kvartal og tilbake til 20 milliarder euro fra oktober 2022 og fremover. 

    ESB venter at APP-programmet vil bli avsluttet kort tid før sentralbanken starter å heve renten.

    Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets trodde på forhånd at ESB ville forsøke å jevne ut utfasingen av PEPP, men øke kjøpene under det ordinære verdipapirkjøpsprogrammet (APP), for å glatte overgangen når PEPP avvikles.