<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Øker klart risikoen for at vi får fire renteøkninger

Kjerneinflasjonen overrasket mandag. Dette øker klart risikoen for at vi får fire, og ikke tre, renteøkninger fra Norges Bank dette året, ifølge sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

    Publisert 10. jan. 2022 kl. 09.18
    Oppdatert 10. jan. 2022 klokken 12.16
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 200 ord
    OVERRASKET: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets hadde sett for seg en kjerneprisvekst på 1,4 prosent. Fasit for desember viste 1,8 prosent. Foto: Iván Kverme

    Kjerneinflasjonen (KPIJAE) steg brått til 1,8 prosent i desember, etter 1,3 prosent i november, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

     Økonomene i Handelsbanken Capital Markets og konsensus hadde sett for seg en kjerneprisvekst på 1,4 prosent, mens Norges Bank ventet 1,3 prosent. 

    «Med andre ord en klar oppsideoverraskelse», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten mandag.

    Han noterer også at oppgangen var bredt basert; økt prisvekst på både importerte og norskproduserte varer og tjenester i desember. 

    «Dette øker klart risikoen for at vi får fire, og ikke tre, renteøkninger fra Norges Bank dette året», skriver sjeføkonom Gonsholt Hov.

    Demper utslaget 

    Hva gjelder strømpriser og dermed total inflasjon, viste tallene for desember at KPI steg litt videre til 5,3 prosent, etter 5,1 prosent i november. 

    Her mener sjeføkonomen i Handelsbanken vi kunne ha sett en langt kraftigere oppgang i desember, sett i lys av den voldsomme prisøkningen på strøm. 

    «Men det er nettopp den vedtatte strømstøtteordningen som bidrar til å dempe dette utslaget, noe SSB altså har tatt direkte hensyn til i KPI-beregningen. Selv med disse støtteordningene på plass er fortsatt årsveksten i KPI svært høy i forhold til lønnsveksten, noe som nettopp kan dytte opp lønnsvekstforventningene i neste runde», skriver sjeføkonom Gonsholt Hov.