Største fall på 10 måneder

Omsetningen i amerikanske butikker gikk markant tilbake i desember. Forventningen var minimal endring.

Publisert 14. jan. 2022 kl. 15.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
JULEBREMS: Nye detaljhandelstall fra USA kom inn godt under forventningene. Her fra Fifth Avenue i New York i romjulen. Foto: Bloomberg

Omsetningen i detaljhandelen i USA sank i desember med 1,9 prosent på månedsbasis, til 626,8 milliarder dollar, viser foreløpig statistikk for måneden. Det er den største nedgangen på ti måneder, melder Bloomberg.

Ifølge Trading Economics var det ventet flat utvikling fra måneden før, mens Bloomberg opererer med en forventning om 0,1 prosents nedgang. I november økte detaljhandelen med 0,2 prosent.

På årsbasis var det en oppgang på 16,9 prosent, mot 18,2 prosent i november.

Ekskludert biler var detaljhandelen ned 2,3 prosent på månedsbasis, etter en oppgang på 0,1 prosent i november. Forventningen på forhånd var 0,2 prosents vekst, ifølge Trading Economics.

Importpriser avtar

Fredag er det også kommet tall for import- og eksportpriser i USA.

Importprisene viser en månedlig utvikling på minus 0,2 prosent i desember, mot en forventning på pluss 0,3 prosent, ifølge Trading Economics. I november var importprisene opp 0,7 prosent på månedsbasis. På årsbasis var importprisveksten i desember 10,4 prosent, mot 11,7 prosent i november.

Eksportprisene viser en månedlig nedgang på 1,8 prosent og en årsvekst på 14,7 prosent, mot oppgang på henholdsvis 0,8 og 18,2 prosent i november. På forhånd var det ventet en oppgang på 0,3 prosent på månedsbasis.

Ikke fått med deg dagens avis? Her er hovedsakene oppsummert på to minutter: