<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye tall fra USA overrasker stort

Det var ventet ny oppgang i sysselsettingen i privat sektor i USA, men fasit for januar viser kraftig tilbakegang.

    Publisert 2. feb. 2022 kl. 14.19
    Oppdatert 2. feb. 2022 klokken 14.39
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 239 ord
    I ARBEID: Her en ansatt ved en dagligvarebutikk i New York. Foto: Bloomberg

    Antallet sysselsatte i privat sektor i USA sank i januar med 301.000, viser tall fra ADP onsdag.

    Konsensus på forhånd var en ny økning på 207.000.

    I desember var det en økning på hele 807.000 – et tall som nå er revidert ned til 776.000.

    Årsaken til det store fallet er den nye smittebølgen med omikronvarianten av coronaviruset.

    «Opphentingen i arbeidsmarkedet tok et skritt tilbake i starten av 2022 på grunn av effekten fra omikronvarianten og dens betydelige, men trolig midlertidige, effekt på sysselsettingsveksten», heter det fra sjeføkonom Nela Richardson i ADP.

    Januar ble første måned siden desember 2020 at sysselsettingen gikk tilbake i USA. Ifølge ADP trakk de fleste av sektorer ned, men det var særlig merkbar sysselsettingsnedgang innen leisure and hospitality – som inkluderer fritidstilbud, overnatting og reiseliv. Denne kategorien sto for over halve nedgangen i januar, med 154.000 færre stillinger.

    Indikator for «månedens viktigste»

    ADPs sysselsettingstall anses som en indikator for hva den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet kan komme til å vise. Rapporten – «Nonfarm payrolls» – omtales gjerne som månedens viktigste makrotall, og viser den samlede sysselsettingsveksten utenom landbrukssektoren i USA.

    Den publiseres neste gang fredag denne uken – 4. februar. Forventningen nå er at denne rapporten vil vise en sysselsettingsvekst på 150.000 i januar.

    I desember ble 199.000 nye arbeidsplasser skapt, halvparten så mange som ventet på forhånd. Det viser at det også kan være store forskjeller mellom ADP-rapporten og «Nonfarm payrolls».