<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukraina-krigen sender investorene i utforbakke

Aldri før er det registrert en slik kollaps i forventningene blant investorene i eurosonen.

Publisert 7. mars 2022
Oppdatert 7. mars 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 173 ord
STØRSTE FALL NOENSINNE: Forventningskomponenten i Sentix-indeksen har aldri før falt så mye som i mars. Her en trader ved et finanshus i London. Foto: Bloomberg

Stemningen blant investorer i eurosonen har gått rett i kjelleren som følge av krigen i Ukraina, viser den seneste utgaven av Sentix-instituttets investortillitsindeks.

Målingen for mars viser minus 7,0 poeng, det laveste nivået siden november 2020. I februar steg indeksen fra 14,9 til 16,6 poeng.

Ifølge Reuters var det ventet en mars-indeks på 5,3 poeng.

Instituttet konstaterer at eurosoneøkonomien rammes hardt av Ukraina-krisen, og at det særlig er Øst-Europa som lider.

Største fall noensinne

Tillitsindeksen baseres på måling av forventninger og vurdering av nåværende situasjon. Det er forventningskomponenten som virkelig presser Sentix-indeksen ned denne gang, med sitt største fall i Sentix-indeksens 20-årige historie, ifølge nyhetsbyrået.

Underindeksen for forventningene har svingt fra pluss 14,0 poeng i februar til minus 20,8 i mars, det laveste nivået på nesten ti år.

Underindeksen for nåværende forhold har gått fra 19,3 poeng i februar til 7,8 poeng nå i mars.

Sentix-indeksen for mars var basert på en undersøkelse utført blant rundt 1.200 private og institusjonelle investorer i perioden 3. mars til 5. mars.