<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjokktall fra Tyskland – største svikt noensinne

«En resesjon blir mer og mer sannsynlig. Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland demper de økonomiske utsiktene betydelig», kommenterer det tyske ZEW-instituttet.

Publisert 15. mars 2022
Oppdatert 15. mars 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
STØRSTE FALL NOENSINNE: Her en trader ved Frankfurt-børsen. Foto: Bloomberg

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har gått på den største smellen siden indeksens start i desember 1991.

Marsmålingen viser minus 39,3 poeng, mot pluss 54,3 poeng i februar. Det utgjør et fall på hele 93,6 poeng.

Til sammenligning opplevde indeksen et fall på 58,2 poeng ved starten av coronapandemien i mars 2020.

Konsensus på forhånd var en marsindeks på 10 poeng, opplyser TDN Direkt og viser til Trading Economics.

Vurderingen av den økonomiske situasjonen i Tyskland er også forverret. Denne indeksen har sunket 13,3 poeng til minus 21,4, som betyr at respondentene i ZEW-instituttets undersøkelser forventer at en oppbremsing i økonomien vil bli merkbar allerede nå i mars.

– Resesjon mer og mer sannsynlig

«En resesjon blir mer og mer sannsynlig. Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland demper de økonomiske utsiktene for Tyskland betydelig», heter det fra ZEW-instituttets president, professor Achim Wambach.

«Kollapsen i økonomiske forventninger er akkompagnert av en ekstrem økning i inflasjonsforventningene. Ekspertene forventer derfor stagflasjon de kommende månedene», sier han videre, og tilføyer at de forverrede utsiktene gjelder tilnærmet samtlige sektorer i den tyske økonomien.

Instituttets indeks for inflasjonsforventninger har skutt opp hele 107,7 poeng til 70,2 poeng.

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.