<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ekspertene er pessimistiske

Stemningen i Tysland surner ytterligere – etter rekordsmell i forrige måned.

Publisert 12. apr. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
FORVERRING: ZEW-president Achim Wambach sier ekspertene er pessimistiske til den økonomiske situasjonen og at de tror den vil forverres ytterligere. Foto: Erich Dichiser/ZEW

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim gikk i forrige måned på sin største smell siden indeksens oppstart i 1991. Målingen på minus 39,3 poeng var ned hele 93,6 poeng fra måneden før.

Ny smell var ventet for indeksen også nå i april, med en forventning om en indeks på minus 48 poeng.

Fallet i april ble imidlertid mye mindre enn fryktet. ZEW-indeksen for april er på minus 41,0 poeng, ifølge instituttet tirsdag.

Vurderingen av den nåværende situasjonen i Tyskland er også forverret igjen. I mars sank indeksen med 13,3 prosent til minus 21,4 poeng. Nå har den sunket med ytterligere 9,4 poeng til minus 30,8 poeng.

«Forventningene og vurderingen av den økonomiske situasjonen er nå tilsvarende nivåene ved starten av covid-19-pandemien i mars 2020», heter det. ZEW-indeksen var da nede i minus 49,5 poeng.

«Ekspertene er pessimistiske til den nåværende økonomiske situasjonen og vurderer at den vil fortsette å forverres», sier ZEW-president Achim Wambach i en kommentar.

Stagflasjon i sikte

Inflasjonsforventningene for Tyskland har imidlertid falt 43,4 poeng til en måling på 26,8 poeng – etter å ha skutt opp 107,7 poeng til 70,2 i mars.

«Nedgangen i inflasjonsforventningene, som kutter forrige måneds betydelige vekst med rundt halvparten, gir noe grunn til håp. Utsiktene til stagflasjon de neste seks månedene forblir imidlertid», sier Wambach.

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.