<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan ikke garantere en myk landing

Hvordan temme inflasjonen uten samtidig å drepe veksten? Jerome Powell erkjenner at han har en utfordring foran seg.

    Publisert 13. mai 2022 kl. 11.07
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 183 ord
    MÅ BALANSERE: Federal Reserve, ledet av Jerome Powell. Foto: Bloomberg

    Federal Reserve har en utfordring foran seg når den skal bekjempe den høyeste inflasjonen på over 40 år med renteøkninger i en slik grad at sentralbanken ikke dreper veksten.

    Dette innrømmer også sentralbanksjef Jerome Powell selv, i et intervju med Marketplace.

    – En myk landing er egentlig å komme tilbake til 2 prosent inflasjon samtidig som å holde arbeidsmarkedet sterkt. Og det er ganske utfordrende å oppnå dette akkurat nå – av et par grunner, sier Fed-sjefen.

    – Ingen tror det blir lett

    Han erkjenner at det å få inflasjonen under kontroll kan forårsake «noe økonomisk smerte», men understreker samtidig at det forblir hans hovedprioritet.

    Med et stramt arbeidsmarked som presser opp lønningene, skal det godt gjøres å unngå den resesjonen som gjerne følger etter aggressive renteøkninger. 

    – Det vil bli utfordrende, det vil ikke bli lett. Ingen her tror det vil bli lett. Uansett tror vi det finnes veier som kan bringe oss til målet, fortsetter Powell i Marketplace-intervjuet som fant sted samme dag som Senatet med overveldende flertall godkjente hans neste åremålsperiode som sentralbanksjef.

    Godkjennelsen kommer nesten seks måneder etter nominasjonen fra president Joe Biden.