<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britiske sentralbanksjefen: – Apokalyptisk

Matvareprisene i Storbritannia skyter i været. Den britiske sentralbanksjefen er bekymret og kaller situasjonen «apokalyptisk». 

Publisert 17. mai 2022 kl. 19.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
ADVARER: Sentralbanksjef Andrew Bailey er bekymret for de høye matvareprisene.  foto: Bloomberg

Mer enn fire av fem innbyggere i Storbritannia er bekymret for økende levekostnader og hvorvidt de har råd til grunnleggende ting som mat og energi, i følge en ny undersøkelse.

Blant annet sier et stort cateringfirma at skoler nå står ovenfor «vanskelige avgjørelser» om hvorvidt de skal redusere måltidsstørrelser eller bruke ingredienser av lavere kvalitet på grunn av de stigende matvareprisene.  

– Det er mye usikkerhet rundt denne situasjonen. Unnskyld for at jeg apokalyptisk, men det er en stor bekymring, sa den britiske sentralbanksjefen Andrew Bailey til parlamentets finanskomite. 

– Ville ikke vært en overraskelse

Inflasjonen på britiske matvarepriser endte opp på 5,9 prosent i april, det høyeste nivået siden desember 2011. Matleverandøren Marks & Spencer advarer tirsdag mot en matvareinflasjon på 10 prosent innen årsslutt. 

– Det ville ikke vært en overraskelse dersom matvareinflasjonen ender opp mot 8-10 prosent, sier Archie Norman, adm. direktør i Marks & Spencer, til BBC og legger til: 

– Noe av det har allerede blitt priset inn, men mye gjenstår. 

Norman mener derimot at sentralbanksjefens bruk av ordet «apokalyptisk» var noe i overkant, særlig sett i lys med for eksempel den lave arbeidsledigheten. 

– Jeg ville ikke brukt ordet «apokalyptisk», særlig ikke for våre kunder, sier Marks & Spencer-sjefen.