<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forventer dobbel renteheving i Juni

Nye tall fra SSB forteller om rekordhøy inflasjon. 

    Publisert 10. juni 2022 kl. 10.10
    Oppdatert 10. juni 2022 klokken 10.18
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 195 ord
    TROR PÅ DOBBEL RENTEHEVING: Sara Midtgaard, makroanalytiker i Handelsbanken Foto: Prognosesenteret

    Tall fra SSB viste fredag at konsumprisindeksen (KPI) steg 5,7 på årsbasis i mai, det høyeste nivået siden desember 1988. Kjerneinflasjonen kom inn på 3,4 prosent (KPI-JAE) over året, en økning på 0,8 prosent fra måneden før. 

    Konsensus før tallene ble presentert pekte mot en forventet økning i kjerneinflasjonen på 3,1 prosent i mai, mens Norges Bank så for seg en prisøkning på 2,6 prosent.

    Sara Midtgaard i Handelsbanken mener derfor at Norges Bank er nødt til å ta betydelige grep, og forventer dobbel renteheving i juni.

    «Med den høye inflasjonen og de overraskende sterke tallene fra arbeidsmarkedet forrige uke, er konklusjonen klar: Vi tror at Norges Bank vil annonsere en dobbel renteheving (50 bps) i juni», kommer det frem i rapporten. 

    Nordea uenige

    Nordea Markets har også identifisert den høye inflasjonen, men ser for seg en annen rentehevingsprofil:

    «Den høye inflasjonen kan være den avgjørende faktoren for flere rentehevinger i løpet av 2022. Allikevel er vi sikre på at Norges Bank ikke hever renten mer enn 25 basispoeng om gangen», skriver Dane Cekov i en oppdatering fra Nordea Markets.

    Makroøkonomen tror at Norges Bank kommer med rentehevinger i august, september og desember for å dempe den høye aktiviteten i norsk økonomi.