– Hansken er kastet
Fed vil måtte heve renten helt opp til 4,25 prosent, tror Nordea Markets, mens DNB Markets peker på klare tegn til sviktende aktivitet.
Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim går på en ny smell i juli. Etter å ha hentet seg inn til minus 28 poeng i juni, faller indeksen tilbake til minus 53,8.
Ifølge Trading Economics var det ventet en juli-indeks på minus 38,3 poeng.
Samtidig er vurderingen av nåværende forhold forverret med en 18,2 poengs nedgang til minus 45,8 poeng. Her var det ventet en måling på minus 27,6 poeng.
Enda verre enn i mars 2020
Begge indeksene er dermed noe under nivåene registrert i starten av coronakrisen i mars 2020.
– De store bekymringene rundt energiforsyningen i Tyskland, Den europeiske sentralbankens annonserte renteøkning og ytterligere coronarestriksjoner i Kina har medført en betraktelig svekkelse av økonomiske utsikter, sier ZEW-president Achim Wambach i en kommentar.
– Ekspertene vurderer den nåværende økonomiske situasjonen betydelig mer negativt enn i måneden før, og har allerede senket sine allerede ugunstige prognoser for de neste seks månedene. Forventningene til energi-intensive og eksportorienterte sektorer har falt særlig kraftig, og privat forbruk vurderes også som betydelig svakere, legger han til.
Stuper i eurosonen også
ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.
Ekspertenes syn på eurosonen gir en forventningsindeks i juli på minus 51,1 poeng, og stupte dermed med 23,1 fra juni. Indeksen for nåværende forhold stupte med 18,0 poeng til minus 44,4 poeng.
Inflasjonsforventningene for eurosonen steg 6,8 poeng fra juni, til minus 25,6 poeng.
Euroen passert av dollaren
De elendige ZEW-tallene senker den blytunge euroen ytterligere, og i noen sekunder etter klokken 11.18 var den faktisk mindre verdt enn dollaren, med EURUSD-krysningen nede i 0,9999.
Euroen er dermed på sitt svakeste mot dollar siden desember 2002.
Den siste timen har euroen karret seg opp igjen, slik at EURUSD står i 1,0022.
– Dollaren har virkelig styrket seg over hele linjen, noe som reflekterer en fortsettelse av trenden vi har sett nylig, det vil si frykt for global resesjon, sier valutastrateg Carol Kong i Commonwealth Bank of Australia til CNBC.
– Energikrisen truer Europa
Nordea Markets-analytiker Dane Cekov spådde overfor Finansavisen tidlig i mai at dollaren i løpet av året ville bli omsatt til 1-til-1 mot euro.
– Dollaren er som en forsikring som utbetaler en premie. Hva er det man ikke kan like ved det? spurte han.
Samtidig skriver ING Economics i et kundebrev at «den truende energikrisen i Europa fanger investorenes oppmerksomhet, men markedene kan ikke avvise en haukete Fed.»
«Foreløpig er ingrediensene på plass for ytterligere å utvide rentedifferansen mellom USD og EUR», heter det i brevet.