<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utelukker ikke stagflasjon

Inflasjonen vil holde seg skyhøy ut året og ESB vil svare med flere rentehevinger, noe de håper vil få kontroll på situasjonen i løpet av 2023. Et nytt energisjokk vil derimot kunne spolere sjansene for den «myke landingen».

    Publisert 13. juli 2022 kl. 10.18
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 184 ord
    DÅRLIGE TIDER: Den franske sentralbanksjefen tror det er en risiko for at vi er på vei inn i en periode med høy inflasjon og null vekst. AFP

    Den franske sentralbanksjefen tror det er en risiko for at vi er på vei inn i en periode med høy inflasjon og null vekst. 

    Frankrikes sentralbanksjef, François Villeroy de Galhau, tror eurosonen vil se et høyt inflasjonsnivå ut hele 2022, som deretter vil begynne å falle ved inngangen av neste år. Videre bekreftet han at rentene bare vil fortsette å øke, noe som i seg selv ikke vil stagnere økonomien.

    Risikoen er derimot at det oppstår flere energisjokk, noe som vil kunne holde inflasjonen på dagens skyhøye nivå i lang tid fremover.

    «Den russiske krigen i Ukraina er dårlige nyheter for økonomien vår. Men aktiviteten holder seg ganske bra, vi er ikke i en resesjon», sa Villeroy, ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

    «Men vi kan ikke utelukke stagflasjon», la han til.

    ESB anslår at skadene som har oppstått som en følge av Ukraina-konflikten skal være over 40 milliarder euro i året; en kostnad som Villeroy mener må deles mellom stater, selskaper og enkeltpersoner, ifølge Nyhetsbyrån Direkt.