<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobbel heving fra Bank of England

Bank of England har besluttet å sette opp styringsrenten til 1,75 prosent.

Publisert 4. aug. 2022 kl. 13.04
Oppdatert 4. aug. 2022 klokken 13.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 270 ord
SENTRALBANKSJEF: Andrew Bailey. Foto: Bloomberg

Bank of England har besluttet å sette opp styringsrenten til 1,75 prosent fra tidligere 1,25 prosent, fremgår det av en melding fra sentralbanken torsdag.

Åtte av ni medlemmer av den pengepolitiske komiteen (MPC) stemte for en renteøkning på 50 basispunkter til 1,75 prosent, noe som gjør det til den største enkeltøkningen siden 1995. 

Rentenivået i Storbritannia er nå det høyeste siden den globale finanskrisen i 2008.

– Det reflekterer i stor grad en nesten dobling i engrosgassprisene siden mai, på grunn av Russlands begrensning av gassforsyningen til Europa og risikoen for ytterligere fortauskanter, sa MPC i sin uttalelse.

– Ettersom dette går gjennom detaljhandelsenergiprisene, vil det forsterke fallet i realinntekter for britiske husholdninger og øke den britiske KPI-veksten ytterligere på kort sikt, fortsetter MPC i uttalelsen. 

Guvernørens aggressive tilnærming

Bank of England forventer nå at den samlede inflasjonen topper seg på 13,3 prosent i oktober og holder seg på høye nivåer gjennom store deler av 2023, før den faller til målet på 2 prosent i 2025, skriver CNBC

Videre skriver CNBC at markedene hadde stort sett priset inn den mer aggressive tilnærmingen rundt dagens møte, etter at inflasjonen i Storbritannia nådde en ny 40-års topp på 9,4 prosent i juni, der særlig mat- og energiprisene fortsatte å stige, noe som forsterket landets pågående levekostnadskrise.

Bank of Englands guvernør Andrew Bailey uttalte i forrige måned at det ville være «ingen hvis eller men» i sentralbankens forpliktelse til å returnere inflasjonen mot målet på 2 prosent. 

Analytikere hadde vært opptatt av å vurdere bankens språk, spesielt MPCs forpliktelse om å handle «kraftig» på inflasjonen, en forpliktelse det ser ut til at de beholder ut fra språket i torsdagens rapport, skriver CNBC.