KjøpLogg inn

Månedens viktigste tall knuste forventningene

528.000 arbeidsplasser ble skapt utenfor jordbrukssektoren i USA i juli. Konsensus på forhånd var 250.000.

Publisert 5. aug. 2022 kl. 14.31
Oppdatert 5. aug. 2022 klokken 15.16
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 237 ord
HISTORISK: Estimatene på forhånd var lavere enn noe Non Farm-tall på 14 måneder. De faktiske tallene på hvor mange nye arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren som ble skapt i juli var mer enn dobbelt så høye som konsensusen på forhånd. Her jobbes det ved Madison House condominium i New York. Foto: Bloomberg

528.000 nye arbeidsplasser ble skapt utenfor jordbrukssektoren i USA i juni, viser dagens offisielle arbeidsmarkedsrapport (nonfarm payrolls) fra amerikanske statistikkmyndigheter. Det er mer en dobbelt så mye som forventningene på forhånd.

Konsensusen på forhånd var historisk lave. Ifølge Trading Economics' konsensusestimater ble det skapt 250.000 nye jobber i juli. Det høyeste analytikerestimatet Bloomberg på forhånd rapporterte om var 325.000 nye jobber – færre enn noe nonfarm-tall de siste 14 månedene. 

Arbeidsledighetsraten var på 3,5 prosent i juli, noe lavere enn forhåndskonsensusen som forventet en ledighet på 3,6 prosent. I juni var både forventningen og den faktiske ledighetsraten 3,6 prosent. Arbeidsstyrkens deltakelse i arbeidsmarkedet var på 62,1 prosent i juli, 0,1 prosentpoeng lavere enn i juni. Konsensusen på forhånd var 62,2 prosent.

Den gjennomsnittlige timelønnen i privat næringsliv utenfor jordbrukssektoren økte med 15 cent, til 32,27 dollar – en økning på 0,5 prosent – fra juni. Det tilsvarer en timelønn på cirka 316 norske kroner. Ansatte ved industriell produksjon i privat sektor økte med 11 cent, til 27,57 dollar – en økning på 0,4 prosent fra juni.

– Det er alt Fed ikke ønsker å se, sier Alfonso Peccatiello, forfatteren av bloggen The Macro Compass, og fortsetter:

– Timelønnen går opp og raten for deltakelse i arbeidsmarkedet går ned, og dermed går tilbudet av arbeidskraft ned. En «dataavhengig» Fed må nå være veldig, veldig haukete, skriver Peccatiello på Twitter.

Etter arbeidsmarkedsoppdateringen tok amerikanske statsobligasjoner sats og hoppet opp. Renten på «tiåringen» gikk opp 10 basispunkter etter tallene ble offentliggjort.